Més de 40 assistents coneixen el potencial de la biomassa per a usos industrials

La seu del Consorci Leader del Camp a la Conca de Barberà, a Concactiva, ha estat l’escenari de la jornada “Biomassa forestal per a la indústria”, realitzada durant el matí del dia 16 de gener, on s’hi ha aplegat agents públics i privats implicats en la dinamització del espai forestal de Tarragona per al seu ús industrial. Cal dir que el sector industrial representa el 60% del PIB comarcal a la Conca de Barberà, i del 50% del de l’Alt Camp, segons dades del darrer Anuari Econòmic Comarcal, fet que assenyala la seva importància en el teixit econòmic d’aquesta part del territori tarragoní.

Durant la sessió, han destacat les intervencions del gerent del Clúster de la Biomassa de Catalunya, en Marc Cortina, el qual ha assenyalat com aquesta és una infraestructura energètica estratègica de país, a més de representar una major estabilitat de preus comparant-ho amb els de les energies fòssils. També han intervingut l’equip tècnic de la Diputació de Tarragona que gestiona el projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, que té l’objectiu d’augmentar la participació dels governs locals i la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, amb intervencions a Alcover i el Montmell. Des del punt de vista del sector privat, cal destacar la participació d’en Jordi Gomà-Camps, director de planta de l’empresa Gomà Camps, SAU, que ha exposat el projecte de dessecació i de fangs residuals amb biomassa, amb la qual cosa
aquest residu es converteix en una energia eficient per a l'ús productiu propi.

Aquesta jornada, promoguda per el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s'encaixa amb l'acció desenvolupada pel projecte Start Up Rural a Catalunya 2019, Ecoemprenedoria, per ajudar a la transformació de l'economia rural actual cap a una opció més sostenible i circular. Alhora, ha comptat amb la col·laboració del Organisme Autònom de Desenvolupament de la Conca de Barberà, Concactiva.