banner
1453226468 08 phoneTelèfons de contacte

EL FUTUR DE LA FORMACIÓ CONTINUA AL MÓN RURAL, A DEBAT

25 febrer 2019
Exit de participació de la jornada organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El passat divendres, organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, es va realitzar la jornada de reflexió entre les diferents Escoles de Capacitació Agrària de com s'ha de plantejar el futur de la formació contínua al món rural català per fer-la realment atractiva, potent i util. En aquesta línia, la primera part de la jornada va estar dirigida per dos intervencions d'experts en el món rural de Catalunya i la formació. El primer va ser l'Eduard Trepat, geògraf de la Fundació del Món Rural, que va assenyalar els principals reptes que des de la fundació han identificat com a transcendetals per encara un futur amb garanties, com ara la digitalització d'aquests entorns o la necessària inclussió de nouvinguts en els entorns rurals per assegurar una certa continuïtat de població. Per la seva banda, els temes de formació van ser apuntats per la Mercè Chacon, experta en formació professional, la qual va ficar en perspectiva aquest tema en relació a la situació europea i els criteris que mouen els plantejaments actuals i de futur en relació a aquest camp. En aquest sentit, va ser molt destacat l'incís en desenvolupar competencialment als emprenedors del territori, això és, potenciar la seva capacitat resolutiva davant de reptes, més que una acumulació de contiguts que molts cops no son d'una utilitat real, i que en darrer terme provoquen la desmotivació del públic objectiu. 

Finalment, la jornada va continuar amb diferents taules de debat amb el mètode Visual Thinking, on a partir d'uns items motivadors cada grup desenvolupava un esquema visual on es sintetitzava la informació que es podia vincular a la qüestió en concret. Per exemple, van ser temes de reflexió com introduir conceptes de sostenibilitat a dins dels ensenyaments de la formació contínua, la importància d'una bona i actualitzada detecció de les necessitats de formació i de desenvolupament competencial, com també el procés de millora contínua que els propis formadors de les escoles de capacitació han de seguir per estar connectats als requeriments actuals.

El Consorci Leader de Desenvolpament Rural del Camp, com a representant dels Grups d'Acció Local, va aportar la seva perspectiva de treball amb emprenedors no directament agraris, i dels projectes que incideixen amb aquestos. En especial, el projecte Start Up Rural, el qual també actua amb una forta aposta per la formació en camps de desenvolupament competencial emprenedor, amb la qual cosa s'ha connectat amb moltes necessitats i idees de les pròpies escoles de capacitació.