banner
1453226468 08 phoneTelèfons de contacte

ÈXIT DE PÚBLIC PER CONÈIXER MILLOR ELS POUS DE GEL

08 Abr 2019

La sessió va estar organitzada conjuntament entre el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i la Universitat Rovira i Virgili,  una acció que s’esdevé dins del projecte Col·labora pel Paisatge, on el Consorci hi participa com a soci. Aquest projecte té com a objectiu principal la divulgació, manteniment i catalogació de construccions de pedra seca (barraques, murs, etc.), i el seu paisatge com a mitjà per fomentar el desenvolupament rural amb la col·laboració dels ciutadans i la societat civil.Això s’ha materialitzat amb actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions especialitzades, l’App de la Pedra Seca, el Registre dels oficis constructius de la pedra seca, material pedagògic per a les escoles i instituts, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre d’altres.

https://www.collaboraxpaisatge.cat/

L’espai on es desenvolupa la tasca del Consorci és un territori amb una elevada densitat de construccions de pedra en sec, de tipologies molt diferents i d’un renovat valor arquitectònic, producte de l’experiència popular per aportar solucions constructives als reptes i adaptacions que el medi li exigia segons el moment econòmic i social corresponent. La tria del pou del gel es va fer per considerar-lo un element d’una elevada singularitat, amb una presència llarga i sostinguda en el temps, i com a precursor d’una economia de bens tant particular com és el comerç del gel. A això cal sumar-hi la necessària valorització que demana per l’accelerada degradació que molts d’aquest pous està patint i que sol·licita la conscienciació col·lectiva de la seva conservació.

Els participants de la sessió van ser:

  • Gabriel Serra: periodista i historiador local, autor de diferents publicacions en les què destaca “Els homes de Felip V. Els ajuntaments borbònics de la Conca de Barberà (1714-1738)”.
  • Manel Martínez: naturalista i gran coneixedor de la Conca de Barberà, del seu entorn, paisatge i patrimoni rural. El seu darrer llibre “La vida als massos i altres disseminats de la Conca de Barberà”.
  • Herminia Domènech i Pau Frade. Professors de la URV, van contextualitzar històricament l’activitat econòmica del gel i les seves implicacions pel que fa a la seva producció, el seu transport o les característiques del seu mercadeig.
  • Sergi Coll i Agustí Costa. Professors de la URV, van fer l’explicació de les eines tecnològiques que s’hi han aplicat per obtenir els models tridimensionals, els quals poden ser d’un enorme interès per complementar l’explicació històrica i social d’aquests elements de pedra seca.

Paral·lelament, amb aquest projecte s’ha treballat per ficar en diàleg l’experiència i el coneixement del territori, amb el pol de desenvolupament científic de la Universitat, fomentant aquesta vinculació i aquesta transferència bidireccional, i demostrant la seva validesa amb una sessió com lla que es va desenvolupar. 

A més, aqueta sessió també va ser transferència en tant en quant ho fa cap a la ciutadania, i especialment a aquells promotors, tècnics o gestors del patrimoni dels nuclis tarragonins de l’interior, a fi d’oferir-lis la possibilitat d’accedir a un element d’enriquiment del seu territori d’acció, els pous de gel, per complementar les seves propostes.

També, el Consorci va voler sumar el seu gra de sorra a la recent declaració de Bé Universal Immaterial de la tècnica de la pedra en sec per part de la UNESCO amb aquesta aportació de coneixement i eines de dinamització que poden empoderar patrimonialment encara més el territori de les comarques tarragonines no costaneres.