banner
1453226468 08 phoneTelèfons de contacte

EL CONSORCI LEADER DEL CAMP ES SUMA A LA JORNADA D'INTERCANVI ENTRE GRUPS D'ACCIÓ LOCAL I ATENEUS COOPERATIUS

18 Abr 2019

La seu d'ARCA (Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya) a Solsona va ser l'escenari de trobada entre els Ateneus Cooperatius d'arreu del territori català amb la xarxa de Grups d'Acció Local, amb l'objectiu de ficar en contacte les experiències respectives i trobar possibles punts de col·laboració futurs per desenvolupar millors les seves estratègies. La jornada va iniciar-se institucionalment amb la participació de la Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jorda, juntament amb el Conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, els quals van insitir amb la necessitat de potenciar la relació entre diferents Departaments de la Generalitat, com un element bàsic per aconseguir millores reals, en aquest cas, en el desenvolupament de les zones rurals de Catalunya.

En una segona part, diferents membres dels grups d'acció i dels ateneus es van distribuir en grups de treball segons reptes relacionats amb el suport a l'economia local, l'agroecologia o el repoblament de les zones rurals. El gerent del Consorci Leader del Camp, Jordi París, va dinamitzar un dels grups on es van treballar iniciatives que ja es duen a terme per part dels dos entitats, i veure possibles elements compartits. En aquest sentit, en Jordi París va explicar els ajuts Leader, així com el projecte de cooperació Start Up Rural, com eines que actualment treballen per afavorir projectes d'emprendoria; per la seva banda, els ateneus van explicar el seu bagatge en pràctiques de foment de l'emprenedoria, principalment des de la perspectiva de suport a l'Economi Social i Solidària, i mitjançant el foment del moviment cooperatiu com a alternativa de treball responsable i amb compromís. 

Les conclusions de la jornada van ser ficades en comú amb una presentació final on els diferents grups exposaven les propostes de col·laboració que havien sorgit. Un exemple d'això va ser la proposta d'integrar els criteris de responsabilitat social en la valoració dels projectes Leader, donant-li així un major pes per definir un teixit productiu sostenible i responsable dins de l'estratègia de desenvolupament local de cada grup d'acció. Alhora, també es va incidir amb fomentar la relació entre ateneus cooperatius de zones rurals amb els seus grups d'acció per optimitzar els recursos respectius i aconseguir uns millors resultats en els propis projecte.