AL CAMP DE TARRAGONA ES VIU A RURAL

29 Nov 2019

La Seu d'Urgell va reunir durant el matí d'ahir els equips tècnics de cooperació dels diferents Grups d'Acció Local de Catalunya, entre ells els del Consorci Leader del Camp. El motiu de la trobada va ser la presentació del Manual d'acollida als territoris rurals, realitzat pel Consorci Leader de l'Alt Urgell i la Cerdanya, i Montanyanes, empresa dedicaca a l'assessorament i realització de projectes de dinamització social. Aquest manual vol ser un protocol o guia d'acollida a les persones que inicien un projecte vital al món rural. La guia està dirigida als i a les tècniques dels diferents grups Leader que es troben en punts d'atenció i que poden dur a terme funcions d'acollida als territrois rurals, i pretén ser una guia dels passos per desenvolupar aquest procés al món rural de forma òptima. 

Aquest document està plantejat de manera que els apartats responen a les diferents fases del procés d'acollida. Aixó doncs, pot utilitzar-se com a guia que acompanya tots els passos però que també serveix com a recurs per a moments concrets del procés, tant a nivell orientatiu com a nivell documental. D'una forma resumida, els principals objectius del manual són:

  • Oferir servei d'informació i acompanyament homogeni als diversos territoris.
  • Dotar de recursos als i a les tècniques que fan funcions d'antena d'acollida.
  • Comptar amb una informació territorial de base objectiva i rellevant que permeti oferir una visió globlal dels territoris.
  • Trobar fòrmules àgils de treballar en coordinació amb altres administracions, entitats i agents que ofereixen serveis bàsics a la població.
  • Centralitzar la informació de qualitat dels serveis i recursos presents al territori i fer-la accessible a les persones nouvingudes.

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp participa activament del projecte Odisseu i es planteja com un repte bàsic el frenar i revertir el procés de despoblament que actualment està vivint diferents zones del Camp de Tarragona, tal i com va ficar de relleu l'Observatori del Món Rural del 2018. En aquest sentit, el projecte estratègic que engegarà el proper 2020, Repoblem un Camp d'Oportunitats, també treballarà amb els municipis més vulnerables de la zona per aconseguir visibilitzar oportunitats i alternatives d'emprenedoria que siguin motiu d'atracció de nova població. 

Esmentar que el projecte Odisseu és una iniciativa cofinançada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural: Europa inverteix en les zones rurals. 

DSC_1830.JPG