Xavier Marcet: la gestió de l'empresa en temps de Covid19

30 Mar 2020

L'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, juntament amb l'Agència de Desenvolupament del Bergueda, han impulsat la xerrada estratègica que ha realitzat l'economista i consultor Xavier Marcet gràcies a la plataforma youtube, derivat per les mesures de confinament que s'estan vivint al nostre país.

Aquesta iniciativa s'ha realitzat com a acció del projecte Start Up Rural 2020 i ha comptat amb la visualització simultània de més de 250 persones.

Durant la seva intervenció, Xavier Marcet ha definit el moment actual com un autèntic "daltabaix", sense haver estat capaç cap sistema ni cap mètode d'anàlisi d'anticipar-se, i que ha deixat en una clara situació d'exposició a moltes empreses i projectes. En aquesta línia, Marcet ha definit el moment present i futur amb una sèrie de fases:

  • Fase del cop: és el que ara estem. S'ha de getionar la complexitat, amb les dificultats i les necessitats que van sorgint. 
  • Fase de la supervivència: en aquesta, caldrà vigilar especialment els elements interns de l'empresa com la gent que la compon, la tresoreria i els clients.
  • Fase d'aprenentatge: dins d'aquest, pensar què és allò que podem emportar-nos d'aquest moment, com per exemple, quins elements importants que podem adaptar i millorar del model d'empresa, visualitzar allò que no és essencial o fer una avaluació amb l'experiència de la relació entre persones i màquines. Marcet ha insitit que era un moment també de les oportunitats (que són els clients) i quines capacitats pròpies estan interpelades per aquestes. 
  • Fase de preparar el retorn: s'inicia un altre cop l'engranatge de funcionalment, amb especial cura pels clients i també pels proveïdors. 
  • Fase del retorn efectiu: conservar la flexibilitat i l'agilitat apreses en aquests moments de crisi. També pensar en clau d'ecosistema, intentar evitar enclaustraments.
  • Fase en clau 2021: aquest 2020 és un any de supervivència. El plantejament del proper ha de preveure què en queda d'allò que som, que n'adaptem i com encarem aquest període.

Seguidament, s'han exposat una sèrie d'elements que han de ser capdals per a aquests moments, com són la Resiliència, el Lideratge i el Pensar en la societat. Respecte el primer, què aprenc d'aguantar, de resistir, i reconèixer en els equips aquells que no només saben pedalar en baixada o quan fa pla, sinó que també aquells que saben fer ports de muntanya (com el moment que vivim). Pel que fa la lideratge, Marcet assenyala que ara és un d'aquells moments on aquest element ha de sorgir. Aquell que ha de decidir, actuar, gestionar i dinamitzar, amb l'exemple: "liderar es servir, i no servir-se". Aprendre a donar més responsabilitat a la gent de l'organització. Finalment, l'aspecte de pensar en la societat es resumeix amb la frase "no hi ha empreses sanes dins d'una societat insana"; cal entendre el valor de la vida com allò esencial d'un funcionament social. 

Com a expert en lideratge i la seva gestió, Marcet ha assenyalat que ara és el moment de l'autenticitat, on ficar damunt la taula la veritable qualitat de gestió i de resiliència dels lideratges actuals.