ES PUBLIQUEN LES BASES DE LA CONVOCATÒRIA LEADER 2020

01 Oct 2020

El passat dimarts 29 de setenbre, el Diari Oficial de la Generalitat recollia l’Ordre on es publicaven les bases que han de definir la propera convocatòria dels ajuts Leader. Aquests ajuts es troben integrats dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014 – 2020 que desenvolupa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Properament es publicarà la Resolució que convocarà a presentar sol·licituds. 

Els fons Leader intenten esperonar les zones rurals de Catalunya amb la seva diversificació productiva. Són ajuts dirigits a fomentar la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, a establir polítiques específiques per al jovent del món rural que en fomentin l'arrelament i desenvolupament econòmic i social, a promoure la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la protecció dels recursos naturals,  i a estimular la innovació i la transferència de coneixements en el sector agroalimentari.

Aquests ajuts van destinats a emprenedores i emprenedors de les zones rurals que tinguin prevista la creació, millora o ampliació de les seves instal·lacions, amb una despesa mínima de 12.000,00 € (sense IVA), una ajuda màxima del 40% de les despeses elegibles i que això no superi els 100.000,00 € d’ajut total. En aquest sentit, la normativa estableix què és elegible i que no ho és, amb una clara orientació a recolzar despeses que directament impactin en l’estructura productiva del projecte en qüestió. També hi poden accedir els agents públics (ajuntaments, consells comarcals,...), amb inversions que preservin el patrimoni natural i cultural, que mitiguin el xoc climàtic o que generin activitat econòmica i ocupació.

L’àmbit d’aplicació d’aquests ajuts és el definit com a zona d’acció del Consorci Leader del Camp, amb la relació de comarques i municipis següent:

- Comarca de l'Alt Camp: tots els municipis de la comarca.

- Comarca del Baix Camp: l'Albiol, l'Aleixar, Alforja, Arbolí, l'Argentera, les Borges del Camp, Botarell, Capafonts, Colldejou, Duesaigües, la Febró, Maspujols, Prades, Pratdip,Riudecanyes, Riudecols, Vilanova d'Escornalbou i Vilaplana.

- Comarca del Baix Penedès: Bonastre, Masllorenç i el Montmell.

- Comarca de la Conca de Barberà: tots els municipis de la comarca.

- Comarca del Priorat: tots els municipis de la comarca.

- Comarca del Tarragonès: Renau, Salomó, la Secuita i Vespella de Gaià.

Durant la darrera convocatòria del 2019 a la zona del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, els fons Leader van aportar més de 700.000,00 €, els quals van complementar una despesa en inversió de més de 3.000.000,00 €, resultant un ajut mitjà del 23%. Els resultats principals han estat la consolidació i creació de llocs de treball, la millora d’instal·lacions i maquinària, la consolidació de projectes encapçalats per joves del territori i, en algun d’ells, l’aposta per energies verdes.

Una característica important dels ajuts Leader és que són de concurrència competitiva: els sol·licitants presenten la seva proposta amb la documentació que requereix les bases i els serveis tècnics del Consorci i del Departament d’Agricultura ho valoren segons els criteris de priorització que figuren també a les bases. Aquests criteris són específics del Consorci i responen al model estratègic de desenvolupament que el propi organisme s’ha establert de forma consensuada. Aquí, per exemple, s’hi recullen aspectes com la generació d’economia a nivell regional, o la viabilitat econòmica de la proposta.

Aquesta convocatòria Leader és la sisena que es presenta i que es consolida com una aposta ferma del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per incentivar econòmica i socialment les zones rurals, donant suport a projectes que enriqueixin la realitat productiva d’aquests territoris.

 PRN07O_Q (1).jpg

Municipi de Siurana (Priorat). Imatge pròpia del Consorci