Gustum

Gustum és un projecte de cooperació interterritorial en què participen tots els grups d’acció local de Catalunya, i que té com a objectiu fomentar el desenvolupament rural a través de la promoció i la comercialització dels productes agroalimentaris locals de qualitat que es produeixen en el territori, en sinergia amb altres sectors com el turisme, la gastronomia i el petit comerç.

La transformació dels productes agraris n’augmenta el valor afegit i incrementa les rendes de la població rural, garantint la seva permanència en les zones rurals i preservant el paisatge agrari del territori.

A més, la comercialització del producte en la mateixa zona on es produeix activa l’economia local i el consumidor es beneficia d’un producte de qualitat mentre col·labora en el manteniment de l’economia i del paisatge. Així mateix, la cuina tradicional també s’ha construït en base a aquests productes que li donen identitat.

Amb el projecte Gustum es pretén:

  • Augmentar el grau de coneixement dels productes locals i dels seus productors dins del propi territori
  • Valoritzar aquests productes i identificar-los com a productes de qualitat organolèptica i nutricionalment, però també com a elements de cultura i d’identitat territorial
  • Identificar els productors i els productes del territori
  • Facilitar eines als productors per promocionar i comercialitzar el seu producte
  • Afavorir l’associacionisme en el sector agroalimentari
  • Vincular el sector agroalimentari amb la restauració i les rutes turístiques de la zona, tot cercant un desenvolupament rural integral