El Consorci acull la constitució del Living Lab for Climate Change (LL4CC)

Espai de treball del projecte LIFE eCOadapt50 per definir el marc de treball futur

Aquest divendres 27 d’octubre tindrà lloc, a la seu del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (C/Daroca, 1. 43400 Montblanc), la primera sessió del Living Lab del Camp de Tarragona, pertanyent al projecte Life eCOadapt50.

Al Life eCOadapt50 hi participen 24 socis de tot Catalunya, realitzant accions d’adaptació al canvi climàtic en 19 territoris d’àmbit rural.

Cadascun d’aquests territoris disposarà d’un espai de treball obert, o living lab, per a la governança del projecte. Aquests espais responen a la necessitat de trobar entorns favorables per al debat i la proposició d’accions i mesures d’adaptació al canvi climàtic. La implicació dels agents socioeconòmics, dels polítics i de la ciutadania és fonamental per augmentar la resiliència al canvi climàtic dels territoris i de les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen.

Aquests espais de treball han d’afavorir la identificació dels reptes i la co-creació de les solucions més adequades per a cada territori i per a cada sector implicat.

Durant la trobada d’aquest divendres es presentarà el projecte Life eCOadapt50, i com s’hi treballarà des del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. Intervindran representants de la Diputació de Barcelona, que lidera el projecte i en farà una presentació general, i de l’Oficina de Canvi Climàtic de Catalunya, responsable de l’anàlisi de vulnerabilitat vers el canvi climàtic.

S’han convocat també els agents públics i privats estratègics per a la definició del pla de treball d’aquest projecte, seguint la seva  formulació inicial durant el 2021, que ja va comptar amb la col·laboració de diferents ens públics i privats.

Un primer pas del projecte a la zona del Camp de Tarragona va ser la trobada el passat 24 de juliol a la localitat de la Febró, on es va convocar a parts implicades en la silvopastura. Entre els assistents hi van haver membres de l’Associació de pastors de les Muntanyes de Prades i Montsant, empreses relacionades amb la ramaderia extensiva, l’alcaldessa de La Febró Lourdes Marotell, Marc Arcarons, responsable del projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa, la diputada Carme Serra, acompanyada de representants dels serveis de medi ambient de la Diputació de Tarragona, i Glòria Tibau, directora dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

El projecte Life eCOadapt50 es desplegarà durant 8 anys, fins el 2030, ja que és un projecte Life estratègic integrat. Ho farà responent a un dels eixos bàsics marcats a l’Estratègia de Desenvolupament Local treballada durant el 2022 i aprovada aquest 2023 per el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. Aquest eix, basat en l’adaptació al canvi climàtic, és un element fonamental de treball dins de la zona del Consorci, ja que té un entorn natural altament estressat per activitats antròpiques intensives, al que cal sumar-hi les modificacions substancials que s’estan donant amb el xoc climàtic.

 

El projecte europeu Life eCOadapt50 obre els primers espais de treball i participació

El projecte europeu Life eCOadapt50, d’adaptació al canvi climàtic a diferents territoris de Catalunya, amb 24 socis i liderat per la Diputació de Barcelona, ha començat a constituir els living labs, uns espais de treball i de participació que involucren administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania per definir les estratègies i accions a seguir per augmentar la resiliència local.

Life eCOadapt50 integra 19 territoris amb els seus agents socioeconòmics, la seva ciutadania i les seves administracions públiques per potenciar l’acció en adaptació al canvi climàtic als sectors agroramader, pesquer, forestal i turístic. El projecte incorpora àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitjana i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos, etc.) d’un ampli ventall de comarques.

Els living labs pel canvi climàtic (LL4CC) s’aniran constituint al llarg del mes d’octubre a cadascun dels 19 territoris. A la província de Barcelona, en formen part l’Alt Penedès, una part de l’Anoia, del Bages i d’Osona i 10 espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Durant el procés de gestació dels living labs, s’hi identificaran els actors clau que participaran en la cocreació de propostes i solucions per reduir els efectes dels fenòmens climàtics sobre les persones, infraestructures i activitats econòmiques, entre d’altres.

Calendari

Els primers living labs s’han celebrat el 28 de setembre al Parc del Castell de Montesquiu, aprofitant la trobada d’entitats i el 10 d’octubre al Parc del Montnegre i el Corredor.  Els altres 17 s’aniran constituint a partir d’aquests: GALP Costa Brava (16 d’octubre), Associació Leader Ponent (17 d’octubre), Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac  (17 d’octubre), Adrinoc- Associació DRI Zona Nord-Oriental de Catalunya (18 d’octubre), Parc del Foix, Parc d’Olèrdola i Parc del Garraf (23 d’octubre), Parc de la Serralada de Marina (24 d’octubre), Espai Natural de les Guilleries-Savassona (25 d’octubre), Consorci Leader Pirineu Occidental (25 d’octubre), Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (26 d’octubre), Consell Comarcal del Penedès (30 de novembre), Consorci per al desenvolupament rural de la Catalunya Central (26 d’octubre), Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura (7 de novembre), Parc de la Serralada Litoral (31 d’octubre), Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (27 d’octubre).

Les xifres

Life eCOadapt50 compta amb un pressupost de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60% pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40% pels 24 socis públics i privats que en formen part. El projecte europeu preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agroramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen prop de 19.400 km2 i involucren més de 900.000 habitants.

A més, al llarg dels vuit anys de projecte es preveu mobilitzar més de 73 milions d’euros per impulsar un miler d’accions complementàries amb la implicació de l’administració local, centres de recerca, actors socioeconòmics i ciutadania.

El projecte eCOadapt50 respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles” i número 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS

Font: Diputació de Barcelona