El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp ha estat una de les 26 entitats que han estat aprovades com a sòcies del projecte Life eCOadapt50 per al període 2023-2030, amb un pressupost global de 18.885.552,60 €.

Des de l’anterior projecte LIFE CLINOMICS on el Consorci va participar-hi, es va elaborar una Estratègia local d’adaptació al canvi climàtic (ELACC), i el nou projecte aprovat LifeSIP eCOadapt50 té com a objectiu implementar aquesta Estratègia a partir de la realització d’accions concretes al territori per a la adaptació al canvi climàtic.

L’objectiu general del projecte s’ha establert com la implementació de l’Estratègia Local d’Adaptació al Canvi Climatic del projecte LIFE CLINOMICS, i l’execució d’accions d’adaptació al canvi climàtic a diferents territoris de Catalunya, especialment en els àmbits forestal, de l’agricultura, de la pesca i del turisme.

L’abast geogràfic inclou 19 territoris, coordinats per la Diputació de Barcelona. L’espai català d’incidència del projecte és:

  • Parcs naturals de la província de Barcelona (12)
  • Consorci Leader de Desenvolupament Rural del camp
  • Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
  • Associació GALP Costa Brava
  • Associació DRI Zona Nord-Oriental de Catalunya
  • Consorci Leader Ponent
  • Consorci Leader Pirineu Occidental
  • Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura
  • Alt Penedès
  • Terres de l’Ebre

El projecte es va presentar durant el V Fòrum de Medi Ambient i Món Local, el 28 de febrer del 2023 al Centre de Congressos del Tecnocampus Mataró-Maresme. Va comptar amb la participació de professionals reconeguts de l’escena nacional i internacional de l’àmbit de la sostenibilitat, i on el Consorci Leader també hi va ser present.

Presentació del projecte Life eCOadapt50 a Mataró

El projecte executarà un mínim de 76 accions d’adaptació al canvi climàtic, entre les quals algunes procedents del Life Clinomics, com per exemple: l’Observatori de la sequera com a eina de gestió de l’aigua en l’agricultura, l’anàlisi de la vulnerabilitat dels boscos al canvi climàtic i la proposta de gestió forestal adequada per fer-hi front i la utilització de ramats en la gestió forestal.

Accions i sectors

Altres actuacions que ja s’han proposat des dels diferents grups Leader són, entre altres, les relacionades amb noves tècniques per a l’agricultura, el reg més eficient i la promoció de mercats locals. A mida que es vagi desenvolupant el projecte, amb la participació dels agents locals, s’aniran definint accions concretes d’acord a la situació i realitat del territori. A més, s’impulsarà l’execució d’inversions per estendre, fins a un miler el nombre de  mesures d’adaptació al canvi climàtic realitzades en el territori i en els sectors econòmics del projecte: agroramaderia, forestal, pesca i aqüicultura, turisme i l’administració local.

Liderat per la Diputació de Barcelona, el parternariat de Life eCOadapt50 el constitueixen 24 entitats: governs locals, agents socioeconòmics d’àmbit general, agents socioeconòmics locals, agents socioeconòmics sectorials i agents de coneixement:

  • 6 administracions locals: les quatre diputacions de Catalunya (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona); el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
  • 4 agents socioeconòmics d’àmbit general: la Cambra de Comerç de Barcelona, ARÇ Corredoria d’Assegurances, la Confederació Sindical de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya i la Unió General de Treballadors i Treballadores.
  • 8 agents socioeconòmics locals: 7 grups d’acció local (GAL) en els quals hi ha el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
  • 2 agents socioeconòmics sectorials: la Unió de Pagesos (UPCAT) i la Federació Catalana d’Associacions Forestals (BOSCAT)
  • 4 agents de coneixement: l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DACC-OCCC); l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Observatori de l’Ebre.

Socis del projecte

 

 

 

Font: Diputació de Barcelona