El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb el projecte Start Up Rural,  fica a disposició de les entitats locals del l’àmbit d’actuació del Consorci la possibilitat de realitzar una avaluació pròpia en perspectiva de l’Economia del Bé Comú (EBC), gràcies a l’assessorament de l’Associació per al Foment de l’Economia del Bé Comú.

L’Economia del Bé Comú (EBC) és un model socioeconòmic que té com a finalitat principal assolir el Bé Comú, és a dir, una bona vida per a tothom en un planeta sa. L’EBC, promoguda per l’escriptor austríac Christian Felber, pretén reorientar el model econòmic actual, basat en la maximització del benefici individual, i enfocar-lo al servei del bé comú.

La idea central és que les empreses EBC estan orientades als següents valors, que tenen en compte i amb els quals es comprometen:

  • Dignitat humana
  • Solidaritat i justícia social
  • Sostenibilitat ambiental
  • Transparència i participació democràtica

L’Economia del Bé Comú aporta als municipis un canvi de paradigma, ja que generen amb ella un nou model de govern i de relació amb els ciutadans, una alternativa concreta, viva, il·lusionant i raonable.

Representa una aposta consensuada per la democràcia i la transparència, per la solidaritat i el mediambient, per la dignitat humana i la justícia social. Una aposta realitzada en cooperació de tots els grups d’interès que permet assentar bases sòlides per assolir resultats perdurables en el temps.

Els grups d’interès són els ciutadans, les escoles, les empreses, les associacions, els proveïdors, els finançadors i distribuïdors …

A Catalunya

  • A Barcelona, el districte Horta-Guinardó va elaborar el seu primer balanç del bé comú (BBC) el 2016. També va decidir impulsar empreses privades, deu de les quals es van certificar el 2019.
  • Santa Coloma de Queralt és municipi del Bé Comú des del dia 29 d’abril de 2021, moment en que el consistori va aprovar per UNANIMITAT de totes les forces polítiques representants la seva adhesió al moviment per al foment de l’Economia del Bé Comú (EBC).Així mateix, el mes de maig de 2021 ha obtingut la 1ª llavor de l’Economia del Bé Comú: el Balanç del Bé Comú Municipal. L’informe elaborat a tal efecte, recull les bones pràctiques que hores d’ara ja realitza el municipi i estableix per a cadascun dels valors de la EBC un seguit de propostes com a Pla de Millora.

 

Més informació: abitria@leaderdelcamp.cat