L’àmbit territorial del Consorci Leader per al Desenvolupament Rural del Camp ja disposa d’un mapa de vulnerabilitat municipal

març 3, 2021
Posted in Repoblem

L’esmentat mapa parteix del càlcul de l’indicador sintètic de vulnerabilitat municipal per a cadascun dels municipis, que a la vegada es configura a partir d’un conjunt d’11 indicadors estratègics que incideixen en el desenvolupament dels municipis, incloent una triple òptica: demogràfica, econòmica i social. Indicadors com l’índex de sobreenvelliment, la taxa de població menor de 40 anys, la taxa d’atur registral, el nombre d’empreses cada 100 habitants, la disponibilitat d’ensenyament primari o el grau de connectivitat a xarxes fixes són alguns dels indicadors que s’han tingut en compte per al càlcul de l’indicador sintètic i per a l’elaboració del present mapa. Així, un valor baix de l’indicador indica que aquell municipi té un risc baix de tenir afectada la seva pervivència futura, és a dir, té assegurada la seva continuïtat; mentre que un valor alt de l’indicador significa que aquell municipi té un alt risc de no tenir garantida la seva supervivència, fins al punt que pot acabar despoblant-se.

El mapa classifica els municipis de l’àmbit territorial en quatre rangs de vulnerabilitat: risc alt, risc mitjà-alt, risc mitjà-baix i risc baix. En aquest sentit, dels 93 municipis de l’àmbit territorial, 14 presenten un grau de vulnerabilitat alta (color vermell), 14 un grau de vulnerabilitat mitja-alta (color salmó), 54 un grau de vulnerabilitat mitja-baixa (color verd clar) i només 11 presenten un grau de vulnerabilitat baixa (color verd fosc).

Pel que fa la distribució territorial dels municipis amb vulnerabilitat alta, 6 es situen a la Conca de Barberà, 5 dels quals concentrats en la zona nord-est de la comarca (Vallfogona de Riucorb, Passanant i Belltall, Savallà del Comtat, Conesa i Forès), i el municipi de Vallclara, situat a la part sud-oest de la comarca. Per la seva banda, la comarca del Baix Camp té 5 municipis inclosos en aquesta categoria de vulnerabilitat alta: es tracta de la Febró i Arbolí, a la banda més meridional, i Colldejou, Argentera i Duesaigües, a la part més septentrional de la comarca, en tots els casos municipis que es troben al límit amb la comarca del Priorat. El Priorat, per la seva banda, presenta dos municipis en aquesta categoria, que són la Figuera i Marçà. Per últim, Querol és l’únic municipi de l’Alt Camp inclòs en aquesta categoria. El Tarragonès i el Baix Penedès no presenten cap municipi en aquesta categoria.

A l’altre extrem, i pel que fa els municipis de vulnerabilitat baixa, trobem un total de 4 municipis amb aquesta categoria a l’Alt Camp (Alcover, Pla de Santa Maria, el Milà i Nulles), 2 al Baix Camp (el Botarell i Maspujols). Al Priorat són 3 els municipis dins d’aquest rang (els Guiamets, Falset i Gratallops), mentre que a la Conca de Barberà només hi ha Montblanc i al Tarragonès, el municipi de Salomó.

S’espera que aquest mapa sigui una eina viva per a l’anàlisi de la vulnerabilitat municipal d’aquest àmbit territorial, així com també un punt de partida per a la definició de polítiques enfocades a afrontar la problemàtica del despoblament, present en molts municipis catalans. Així mateix, s’espera que esdevingui una eina transferible a altres territoris amb una problemàtica similar.
El projecte Repoblem un Camp d’Oportunitats és una iniciativa impulsada pel Consorci Leader per al Desenvolupament Rural del Camp conjuntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, del Priorat, del Baix Camp i de l’Alt Camp.

 

Aquí trobareu la DIAGNOSI TERRITORIAL amb la corresponent explicació de l’índex de vulnerabilitat.

 

, , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades