EL PAPER DE LA SOCIETAT CIVIL EN LA CONFECCIÓ DE SISTEMES ALIMENTARIS SOSTENIBLES

gener 27, 2022 leaderdelcamp

Ahir el nostre equip tècnic es va sumar a la jornada organitzada des del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i la Fundació Fundesplai sobre quin rol ha de tenir la societat civil en l’articulació d’estratègies i accions que portin a un sistema alimentari més sostenible.

La conferència va comptar amb una ponència marc a càrrec de Peter Schmidt, president de la Secció d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient (NAT) del Comitè Econòmic i Social Europeu. Schmidt, que va presidir el grup d’estudi permanent en sistemes alimentaris sostenibles d’aquesta institució, va reflexionar sobre el paper de la societat civil com a agent transformador dels sistemes agroalimentaris cap a un model que garanteixi la salut del planeta i de les persones i que asseguri els drets humans i socials.

Les iniciatives de la societat civil permeten crear vincles més propers entre productors i consumidors, demostrar noves formes de produir i consumir, desenvolupar economies locals resilients i defensar els drets de les persones i de la natura. Aquest poder transformador es va posar de manifest durant la jornada a través de diverses experiències, tant d’àmbit català com europeu: el Consell Català de l’Alimentació, la Carta alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, l’Estratègia de garantia del dret a l’alimentació de Manresa i la iniciativa Territori de Vincles de la vall del Corb, i el Consell Alimentari del municipi d’Ede, als Països Baixos.

Per part del Consorci, les experiències que es van relatar connecten plenament amb el plantejament estratègic del nostre Grup d’Acció Local sobre temes de governança i presa de decisions per part de la ciutadania, amb una visió integrativa de les accions. El nou període de programació que tindrà la seva preparació durant aquest 2022 ha de recollir aquesta necessitat participativa, que en bona mesura ja es troba desenvolupada amb la participació del Consorci en el projecte TERRALIMENTA i la constitució de Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats (SAT).

Diversos estudis i persones expertes situen el model de producció i consum d’aliments com un dels eixos clau en la necessària transformació de les nostres societats vers la sostenibilitat. També les Nacions Unides fixen l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 2 «Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible» i la fita 12.3 de reduir a la meitat el malbaratament alimentari l’any 2030. El camí cap a sistemes alimentaris sostenibles és ineludible i la participació de la societat civil en aquesta transformació, imprescindible.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Part del text com les imatges ha estat extretes de la sala de premsa de la Generalitat de Catalunya

 

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades