PROJECTES D’EUSKADI QUE TREBALLEN PER UN SISTEMA ALIMENTARI SOSTENIBLE I RESPONSABLE

març 14, 2022 leaderdelcamp

Els 11 grups d’acció local de Catalunya, juntament amb ARCA, han realitzat durant aquest dijous i divendres diverses visites a espais de producció i comercialització alimentària de la zona de Bizkaia i Gipuzkoa per veure projectes que treballen amb criteris de sostenibilitat i amb la mirada ficada a millorar el seu contacte amb el consumidor final. Aquesta visita es troba motivada pel projecte “Acercamiento Rural Urbano” que capitaneja l’Associació Leader de Ponent, ARCA i MENDINET.

Arribada a l’allotjament

Durant el dijous, l’equip tècnic català va visitar l’explotació GOREKO, a Mugia, que van explicar com treballen per obtenir una producció ecològica que qualitat, intentant evitar intermediaris que encareixi el seu producte. GOREKO és membre d’ENEEK, l’autoritat vasca encarregada de la certificació de la producció agrària com a ecològica.

   

Visita a Goreko

Després, el grup va visitar l’explotació familiar ITTURBALTZA,  dedicada a la criança de Cavalls de Monte del País Vasc, vaques de diverses races, cabres azpisuri i aspigorri, i porcs criats al camp. Els propietaris van explicar que la seva marca es força reconeguda com a producció de qualitat i sostenibilitat.

   

Visita a Itturbaltza

A la tarda, el grup es va desplaçar a la població d’Azpeitia on els hi van presentar el projecte ELIKAGUNEA. ELIKAGUNEA és un espai de trobada gastronòmica, gestionat de forma cooperativa, que cerca potenciar el sector primari impulsant l’alimentació i transformant el model de consum. Finalment, el dia va acabar visitant la SIDRERIA LIZEAGA, com a part de l’ASSOCIACIÓ DE SIDRERIES DE GIPUZKOA, on es va explicar la tasca que fa l’associació per impulsar la producció de sidra natural, amb elaboradors de la zona. La visita va acabar amb una petita cata de sidra.

 

   

Visita a Elika Gunea i a la Sidreria Lizeaga

El divendres, els grups d’acció local es van desplaçar a Hernani, on van visitar la finca agroecològica KARABELEKO, i on es va presentar la seva tasca investigadora pioner en agricultura ecològica, amb la qualificació de Centre Especial de Treball. Així, es combina la responsabilitat social envers a col·lectius vulnerables amb la sensibilitat per una producció agroalimentària compromesa amb el medi i amb el consumidor. Després es va visitar l’explotació de la família GONEAGA, que des del 1983 es dediquen a la producció de transformats làctics, amb la seva distribució i comercialització directament portada des de la família, cosa que dona confiança i proximitat al consumidor, assegurant la traçabilitat del producte.

     

Explicació del projecte Karabeleko i del projecte Goneaga, de iogurts i altres derivats làctic.

Finalment, el grup va visitar la cafeteria de DIAMETRO200, una iniciativa de compromís social i mediambiental que sorgeix de la necessitat d’alimentar els treballadors de ORONA IDEO amb productes locals i de temporada.

Explicació del xef Fede Pacha, impulsor de Diametro200

Les experiències i testimonis d’aquest encontre, amb l’acompanyament de l’equip tècnic de MENDINET, ha servit per veure com s’articula en aquest territori la demanda a una producció més responsable, sostenible i integrada amb la xarxa social de proximitat. En aquest sentit, el nostre grup participa del projecte TERRALIMENTA, on el plantejament de constituir Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats (SAT) s’aliena amb el proposit del projecte “Acercamient Rural Urbano” de bastir ponts sòlids entre tots els integrants de la cadena d’alimentació. A més, el nostre grup ha sumat a la visita part de l’equip tècnic de l’Organisme Autònom de Promoció Econòmica de la Conca de Barberà, i en especial qui s’encarrega de la gestió dels obradors agroalimentaris compartits.

, , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades