CONÈIXER LA HISTÒRIA I EL CULTIU DEL SAFRÀ, GRÀCIES AL PROJECTE GUSTUM 2022

L’escola de Blancafort, integrada dins de la ZER Poblet, va acollir ahir a en Joan Cartanyà, emprenedor de la Conca de Barberà. La visita a aquesta escola es va fer en el marc del projecte GUSTUM i de la seva acció “Els productors visiten les escoles“, amb la que es vol fer més propera la producció i transformació agroalimentària per a l’alumnat de l’educació primaria. Aquesta acció es fa en coordinació amb els Centres de Recursos Comarcals respectius, a fi de poder encaixar millor amb els projectes eductius propis que s’estiguin esdevenint durant aquella anualitat.

L’activitat va tenir dos parts. La primera va centrar-se en l’explicació teòrica del Safrà, producte treballat pel projecte AROMIS d’en Joan Cartanyà. El seu projecte sorgeix de la il·lusió de tornar a produir safrà a la Conca de Barberà, com s’havia fet des de l’època medieval. La Conca de Barberà i la Baixa Segarra havien sigut importants centres productors i comercialitzadors de safrà fins començaments del segle XX, un safrà considerat un dels millors del món pels seus aromes i sabors.

Primera part d’explicació de la història del Safrà.

Durant la segona part, l’alumnat i l’equip pedagògic de l’escola de Blancafort van sortir a visitar un hort proper al recinte escolar, on en Joan va fer una explicació sobre el terreny de la plantació i treball amb la planta del safrà. Alhora, en Joan també va fer extensiva la seva explicació a donar valor a la producció de proximitat com a font d’alimentació sana i saludable, i com els horts que des de sempre s’han treballat a la vora dels pobles han estat espais d’accés a fruites i verdures.

L’alumnat es va mostrar molt interessat amb les explicacions que es van fer i en Joan va haver de respondre diferents preguntes, no totes d’elles fàcils.

Visita a un hort proper a l’escola.

Aquesta activitat tindrà continuïtat aquest dijous a l’escola de Vilaverd i el proper dimecres a l’escola de Vimbodí, on s’ha fet un treball previ amb l’equip respectiu dels centres per encaixar aquesta dinàmica.

El projecte Gustum vol sensibilitzar sobre la importància de l’alimentació de proximitat, i ho vol fer amb activitats que impactin en l’àmbit educatiu més primerenc. En aquest sentit, durant altres anualitats el projecte ha portat a diferents escoles de l’àmbit d’actuació del Consorci la cúpula Gustum, una instal·lació de 360º que permet fer presentacions amb un alt grau d’integració. Aquesta cúpula, que treballa també la producció i transformació de diferents productes agroalimentaris, a partir de càpsules audiovisuals especialitzades, juntament amb el suport d’un tècnic que dinamitzava l’experiència, no s’ha pogut activar durant els darrers dos anys per la situació sanitària que s’ha patit.

S’espera que per al curs 2022 – 2023 es pugui tornar a activar i que les escoles del Camp de Tarragona disposin també d’aquest interessant recurs.

Finalment, dir que el projecte Gustum rep el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, amb el programa Leader. El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp s’encarrega de la seva dinamització al seu territori, on també s’hi suma la complicitat dels diferents agents públics i privats implicats en el suport i l’ajuda a la transformació i sensibilització cap al producte agroalimentari, com és el cas de la Diputació de Tarragona.

, , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades