EL CONSORCI, EINA DE FUTUR PER A LA RURALITAT DEL CAMP DE TARRAGONA

juny 9, 2022
juny 9, 2022 leaderdelcamp

L’any 2022 és un període decisiu per a la Política Agrària Comuna de la Unió Europea; després de 2 anys de continuïtat amb l’any 2021 i l’actual del programa 2014 – 2020, ha arribat el moment de fixar les directrius i objectius d’un nou període de programació.

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp ha estat l’entitat que, de forma delegada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha implementat l’estratègia i metodologia d’impuls a l’activitat del medi rural LEADER al Camp de Tarragona. La principal tasca ha estat la de donar suport a l’emprenedoria que s’ha volgut establir o continuar la seva feina en els municipis inclosos dins del Consorci, amb resultat d’execució d’objectius molt importants.

Per aquest nou període, el Consorci vol proposar una mirada adaptada a la realitat que ara mateix viu el món rural tarragoní. Cal atendre a les tendències que ja són marcadament presents, com el canvi climàtic, la digitalització o la transició energètica. En aquest sentit, la memòria que vol argumentar com el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp és una eina plenament útil per transformar la ruralitat del Camp de Tarragona, assenyala diferents elements que fan considerar l’adeqüació d’aquest territori a ser LEADER:

  • 1. Territori homogeni i continu
  • 2. Articulació d’un sistema d’assentaments compartits.
  • 3. Realitat socioeconòmica que presenta les necessitats a través de les quals es dona resposta amb la intervenció Leader
  • 4. Agrupació amb experiència prèvia de treball conjunt en la metodologia Leader mitjançant la tasca del Consorci
  • 5. Situació de vulnerabilitat respecte el despoblament de certs territoris de la zona Leader
  • 6. Alineació amb les magnituds bàsiques de la ruralitat, i definides segons la darrera actualització de l’Atles del Món Rural de Catalunya.

Mapa de la zona LEADER 2023 – 2027

La proposta d’aquest nou període, a nivell territorial, aposta per la continuïtat amb els 93 municipis que ja es van agrupar durant el període 2014 – 2020. Aquest conjunt heterogeni de comarques i territoris no pot ser vist d’una altra forma que com un repte per intentar alinear les necessitats compartides que totes aquestes municipalitats comparteixen, i que van des de una millor dotació d’infraestructures, de serveis, a l’habitatge, l’atenció a la gent gran, la connectivitat, la retenció i atracció de les dones i de la població jove,…..

Tot un conjunt de necessitats que han de tenir cabuda dins l’Estratègia de Desenvolupament Local que s’ha d’elaborar durant aquest 2022 i que ha de ser el full de ruta per aconseguir convertir l’espai rural del Camp de Tarragona en un territori d’oportunitats i innovació.

 

, , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades