ES PRESENTA L’AGENDA RURAL DE CATALUNYA I L’ATLES DEL MÓN RURAL 2022 AL CAMP DE TARRAGONA

octubre 13, 2022 leaderdelcamp

El proper dilluns 24 d’octubre, de 17.00h a 19.00h, la seu del Consell Comarcal del Baix Camp acollirà l’acte de presentació de l’Agenda Rural de Catalunya i de l’Atles del Món Rural 2022.

L’Agenda Rural de Catalunya identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament. També ha d’esdevenir un element clau per planificar les polítiques d’equilibri i cohesió territorial del país. La seva redacció ha seguit el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per elaborar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes.

El món rural reivindica formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, com a peça fonamental que és per al desenvolupament sostenible del planeta.  Per fer-ho realitat, durant l’any 2021 es va dur a terme el procés participatiu de l’Agenda Rural de Catalunya amb la participació de més de 1.200 persones i 350 entitats.

Aquest procés va finalitzar amb un document d’Agenda Rural de Catalunya que va ser aprovada en Acord de Govern el passat 24 de maig (ACORD GOV/108/2022).

La presentació de l’Agenda Rural de Catalunya anirà a càrrec de la Comissió Redactora de la mateixa.

Per la seva banda, l’Atles del Món Rural 2022 és un document de síntesi i didàctica dels principals organismes públics d’elaboració d’estadística bàsica i de la diversitat de fonts existents sobre el sector agrari i la ruralitat ja treballats als Atles anteriors, així com noves fonts de procedència estadística diversa. Aquesta feina s’ha fet per poder dibuixar la realitat rural catalana, en un marc de canvis substancials que han plantejat noves perspectives d’aquests contexts. A la introducció del mateix document s’assenyala “…Donem la nova ruralitat per assumida, donem per assumida una ruralitat que s’ha equiparat socialment i culturalment amb les ciutats, per bé que amb les seves singularitats manifestes. I remarquem els nous desenvolupaments davant dels quals ens trobem, unes àrees poc poblades que naveguen entre les aigües de la recessió i el risc de despoblament, d’una banda, i les de la recuperació socioeconòmica i el repoblament, de l’altra“.

L’Atles del Món Rural 2022 es presentarà per part de les entitats que l’han promogut ( l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya (MdC) ).

Finalment, també es presentarà l’encaix de les noves Estratègies de Desenvolupament Local, els Grups d’Acció Local i l’Agenda Rural de Catalunya, a càrrec de Jordi París, gerent del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.

 

 

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades