ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA CONVOCATÒRIA LEADER 2022

octubre 17, 2022
octubre 17, 2022 leaderdelcamp

El passat 30 de setembre es va donar per tancat el període de sol·licituds per acollir-se a les ajudes Leader, un ajut cofinançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, integrats dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014 – 2022.

El nombre de total de projectes presentats telemàticament ha estat de 36 sol·licituds, un resultat semblant a la de l’anterior convocatòria. Aquesta resposta, segons els tècnics del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, és molt significativa i exposa com les iniciatives emprenedores a les comarques de Tarragona no només es queden dibuixades a la zona urbana i de la costa, sinó que també hi ha una intensa dinàmica emprenedora a les zones rurals d’aquest àmbit.

La distribució territorial dels projectes presentats assenyala un equilibri força marcat entre les comarques on el programa LEADER s’implanta a tots els seus municipis. En aquest sentit, la Conca de Barberà (14 projectes), l’Alt Camp (11 projectes) i el Priorat (9 projectes) acumulen el 94% de totes les sol·licituds. A distància queda el Baix Camp, amb 2 projectes.

Pel que fa a la seva tipologia, es tracta principalment de projectes d’iniciativa privada, i amb un cert equilibri entre d’activitats de millora industrial i d’altres més orientats cap al sector serveis. També cal sumar-hi aquelles vincules a la transformació i comercialització de productes agroalimentaris, i finalment les que són presentades per entitats públiques, majoritàriament definides per estar orientades a infraestructures de foment de l’activitat econòmica i de l’ocupació.

La inversió econòmica proposada pels projectes amb els seves sol·licituds als ajuts Leader durant aquesta convocatòria 2022 arriba a més de 5 milions d’euros, la qual cosa representa un augment del 10,3% sobre les propostes d’inversió que es van registrar al 2021. Aquesta xifra indica l’empenta i la confiança en els resultats que les zones rurals poden oferir als emprenedors de Tarragona, sent un àmbit molt atractiu per desenvolupar-hi el seu projecte.

Pel que fa al procediment, els serveis tècnics del Consorci es troben en fase de requeriment de documentació per complimentar l’expedient, així com per avaluar convenientment el projecte presentat. En aquest sentit, tal i com estableixen les bases d’aquesta anualitat, el 40% és el màxim al que poden optar com a subvenció els projectes de tipus privat, encara que a la fase de valoració aquest percentatge queda més ajustat. Així també, els tècnics començaran amb les visites de no inici de les inversions, ja que aquest és un aspecte clau per poder ser beneficiari i que no es subvencionen inversions ja realitzades.

Finalment, cal assenyalar que els criteris de valoració dels projectes són els consensuats per l’Assemblea del Consorci, en consonància amb els objectius marcats per desenvolupar estratègicament la seva zona d’acció durant tot el període 2014-2022. Aquí cal assenyalar com entendre l’estímul econòmic com element bàsic de lluita contra el despoblament, aportar al món rural un perfil productiu més heterogeni, recolzar a joves emprenedores i emprenedors o recolzar a entitats públiques per incentivar l’ecosistema emprenedor local, són objectius clau dins d’aquesta estratègia. En aquests moments, el Consorci es troba redefinint l’estratègia de grup per al període 2023 – 2027.

 

, , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades