L’AGENDA RURAL DE CATALUNYA, AMB VOLUNTAT DE SER MOTOR DE CANVIS TRANSFORMADORS PEL MEDI RURAL TARRAGONÍ

octubre 25, 2022 leaderdelcamp

La seu del Consell Comarcal del Baix Camp va acollir la presentació de l’Agenda Rural de Catalunya, juntament amb l’Atles del Món Rural 2022 i l’avançament de la proposta de l’Estratègia de Desenvolupament Local del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.

L’acte va començar amb la benvinguda de la Presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, i el gerent del Consorci Leader, en Jordi París.

Rosa Maria Abelló i Jordi París, iniciant la jornada

Seguidament, la Comissió Redactora de l’Agenda Rural de Catalunya va passar a descriure l’Agenda. En primer lloc, l’Albert Puigvert, gerent de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) va explicar el procés d’elaboració de l’Agenda, que va descriure com a “clau per entendre la seva fortalesa“. En aquest sentit, es va fer esment de l’àmplia participació i concurrència de diferents agents del territori rural català alhora de dir-hi la seva.

Resultat d’això, l’Agenda assenyala 59 accions “estratègiques i urgents” a implementar. Puigvert també va assenyalar com la part decisiva d’aquesta Agenda és, no obstant, la seva implementació; l’encaix jurídic i funcional dins de les administracions públiques és un repte que l’Agenda ha d’afrontar i resoldre si vol ser operativa. Per assolir aquesta correspondència amb la legislació vigent, el gerent d’ARCA va indicar com l’Agenda també ha treballat aquest aspecte, cercant els elements legals actuals que ja s’alineen amb els criteris de l’Agenda, i promovent l’adaptació a aquesta.

L’Albert Puigvert, iniciant la seva intervenció

Per la seva banda, l’Alcaldessa de Senan, diputada de la Diputació de Tarragona i membre de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Carme Ferrer, va definir les principals accions que proposa l’Agenda. Aspectes com la Transició ecològica, el Sistema agroalimentari o la Innovació i dinamització social i econòmica, entre d’altres, són treballats i concretats amb accions. Com assenyala la mateixa membre de la Comissió Redactora “les accions parlen de sobiranies: alimentària, energètica, digital,…“.

Explicació de les accions de l’Agenda per part de la Carme Ferrer

Un cop explicada l’Agenda, l’Albert Puigvert va fer una breu explicació de l’Atles del Món Rural 2022. Va incidir amb la capacitat de síntesi d’un document com aquest, amb tot allò que pot aportar per a l’anàlisi del territori. En aquest sentit, es va indicar com hi ha resultats que presenta l’Atles que contradiuen visions excessivament pessimistes que alguns cops es tenen del món rural, i que les dades objectives desmenteixen.

Per cloure la sessió, el gerent del Consorci Leader, en Jordi París, va assenyalar com actualment aquesta entitat es troba immersa en la redacció de la seva estratègia. Aquesta estratègia per al període 2023 – 2027 recull els aprenentatges dels períodes anteriors, i també connecta amb els criteris i indicacions que l’Agenda realitza. El gerent del Consorci va fer esment de la necessitat de trobar el rol d’aquesta entitat en el mapa de reptes i objectius que estableix l’Agenda, així com aquesta coordinació amb les entitats territorials del Camp de Tarragona.

En Jordi París, intervenint a la sessió d’ahir

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades