EL PRIORAT INSPIRA A GRUPS D’ACCIÓ LOCAL D’ITÀLIA

maig 23, 2023 leaderdelcamp

El passat dijous 18 de maig, la comarca del Priorat va acollir la visita de quatre Grups d’Acció Local d’Itàlia, de la regió de la Emilia – Romagna. El motiu d’aquesta trobada va ser el fet de conèixer diferents experiències de la gestió del paisatge per part d’agents del territori, amb l’objectiu de poder plantejar un projecte a les autoritats regionals del seu país sobre la transformació del paisatge.

La visita va iniciar-se amb una recepció a la seu de la DOQ Priorat per part del seu president, Salustià Àlvarez. El president de la DOQ va explicar la transformació que ha experimentat el Priorat els darrers anys, i on la conservació del paisatge ha estat fonamental. En aquest sentit, la DOQ té una consideració molt rellevant d’aquest element, fet que ha portat a l’elaboració d’un projecte anomenat “Els noms de Terra, amb els que han singularitzat l’espai geogràfic de la Denominació d’Origen amb Paratges. Aquests Paratges tenen el seu origen en la toponímia tradicional existent, lligat amb l’orografia, la geologia i elements microclimatològics.

Explicació de la DOQ Priorat a la seu de l’entitat

A la tarda, el grup va visitar el celler de La Placeta, als Guiamets, per veure la seva pràctica enoturística. La promotora del projecte va explicar la recuperació d’un antic moli fariner catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local com a proposta cultural que complementa la pròpia descoberta dels seus vins. En aquest mateix moment, un representant de la DO Montsant va fer referència a la tasca que des de la seva entitat fan amb el treball de la terra per aconseguir un equilibri entre producció i el paisatge de mosaic mediterrani.

Mercè Ramos, promotora de La Placeta, explicant el perquè del projecte Molí de la Bleda

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp va acompanyar aquest grup i va poder explicar la seva vinculació amb els diferents agents del Priorat en la seva tasca de preservació i potenciació del patrimoni natural, com per exemple la seva participació en la Carta Europea de Turisme Sostenible o accions de diversa consideració lligades amb el paisatge amb els diferents projectes de cooperació que hi treballen. També, l’assistència de l’oficina tècnica de promoció econòmica del Consell Comarcal del Priorat va ajudar a contextualitzar aquesta col·laboració, alhora que va incidir amb els reptes que ha d’afrontar al comarca en els pròxims anys pel que fa a la gestió del paisatge i la dinàmica econòmica (energies renovables, activitats turístiques,…)

La presència d’aquest grup va iniciar-se el dimarts, 16 de maig amb una visita a la comarca del Berguedà, on van poder recórrer trams de la via verda Puig-Reig, com també la visita al Museu de les Mines de Cercs. El dimecres 17 de vaig el grup es va desplaçar a la zona de la Garrotxa, on van assistir a una xerrada per part de l’Observatori del Paisatge i també van visitar el Parc de la Pedra Tosca, vinculat al projecte Col·labora pel Paisatge. Finalment, el divendres 19 van visitar el Parc Agrari del Baix Llobregat i el delta del Llobregat.

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades