L’ECONOMIA DEL BÉ COMÚ S’EXPLICA ALS AJUNTAMENTS DE L’ALT CAMP

setembre 28, 2023 leaderdelcamp

La seu del Consell Comarcal de l’Alt Camp va acollir la primera sessió plenària del Consell d’Alcaldesses i Alcaldes d’aquesta comarca, després de les darreres eleccions municipals.

Dins d’aquest acte, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, juntament amb l’Associació per al Foment de l’Economia del Bé Comú, van exposar l’acompanyament que es vol oferir per reflexionar els propis municipis envers la seva millora i optimització del seu funcionament.

Els ajuntaments que participen de les diferents convocatòries poden acollir-se a les ajudes orientades a inversions que actuïn per a la mitigació del canvi climàtic, per al foment de l’activitat econòmica o per la preservació del patrimoni natural i cultural. Alhora, el Consorci treballa amb diferents municipis dinamitzant accions vinculades amb els diferents projectes de cooperació que també es promouen: activitats al voltant de la pedra seca, per promocionar el producte local, per divulgar els espais de coworking a les zones rurals,…. són alguns dels exemples de com es treballa amb els municipis del territori LEADER.

La presentació va comptar amb l’experiència real d’aquest acompanyament a la zona del Consorci,  a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).  Aquest municipi, el 29 d’abril de 2021 va aprovar per unanimitat de totes les forces polítiques representants la seva adhesió al moviment per al foment de l’economia del Bé Comú (EBC). Així mateix, el mes de maig del mateix any es va realitzar el Balanç del Bé Comú Municipal, un informe on es recollien les bones pràctiques que s’estaven donant en aquest municipi i també es feien una sèrie  de propostes de millora.

Presentació del Consorci i l’acció del projecte Start Up Rural per part del Director de l’ens, en Jordi París

La proposta de treball amb els municipis que ha presentat l’Associació vol aprofundir en els mecanismes per fomentar la cooperació amb les persones, empreses i ens públics, i fomentar la cooperació entre formacions polítiques i programes. Així, un municipi alineat amb les criteris de l’Economia del Bé Comú:

  • Fa una aposta consensuada per la democràcia i la transparència
  • Busca la cooperació de tots els agents mitjançant processos participatius
  • Genera una alternativa concreta, viva, il·lusionant i raonable per entitats locals que volen un nou model de govern i de relació amb la ciutadania
  • Promou un canvi de paradigma que assenta les bases molt sòlides, per a què els seus resultats esdevinguin perdurables en el temps.

El projecte Start Up Rural és una iniciativa iniciada l’any 2016 pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb l’objectiu d’acompanyar a projectes que han rebut l’ajut LEADER per millorar la seva capacitat de supervivència i viabilitat econòmica.

Aquest acompanyament s’ha concretat amb formacions i assessoraments que, any rere any, han anat formant els emprenedors LEADER dels 93 municipis de l’àmbit d’actuació del Consorci. Concretament, durant aquest 2023 s’està treballant la millora dels emprenedors LEADER pel que fa a la seva capacitat de generar recursos audiovisuals adaptats a les Xarxes Socials.

Aquest any 2023 coincideix amb un moment de canvi de Programa de Desenvolupament Rural a Catalunya, amb la PEPAC 2023-2027. Un moment de canvi que també ha fet que el projecte Start Up Rural giri els seus ulls cap a un conjunt de beneficiaris LEADER que també participen de les convocatòries: els ajuntaments. A més, també vol ser una oportunitat d’enfortiment de les vinculacions entre el Consorci i les entitats locals, a fi d’aconseguir millorar el marc de governança global en aquest nou període.

, , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades