EL CONSORCI ACULL LA CONSTITUCIÓ DEL LIVING LAB FOR CLIMATE CHANGE (LL4CC)

octubre 26, 2023 leaderdelcamp

Aquest divendres 27 d’octubre tindrà lloc, a la seu del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (C/Daroca, 1. 43400 Montblanc), la primera sessió del Living Lab del Camp de Tarragona, pertanyent al projecte Life eCOadapt50.

Al Life eCOadapt50 hi participen 24 socis de tot Catalunya, realitzant accions d’adaptació al canvi climàtic en 19 territoris d’àmbit rural.

Cadascun d’aquests territoris disposarà d’un espai de treball obert, o living lab, per a la governança del projecte. Aquests espais responen a la necessitat de trobar entorns favorables per al debat i la proposició d’accions i mesures d’adaptació al canvi climàtic. La implicació dels agents socioeconòmics, dels polítics i de la ciutadania és fonamental per augmentar la resiliència al canvi climàtic dels territoris i de les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen.

Aquests espais de treball han d’afavorir la identificació dels reptes i la co-creació de les solucions més adequades per a cada territori i per a cada sector implicat.

Durant la trobada d’aquest divendres es presentarà el projecte Life eCOadapt50, i com s’hi treballarà des del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. Intervindran representants de la Diputació de Barcelona, que lidera el projecte i en farà una presentació general, i de l’Oficina de Canvi Climàtic de Catalunya, responsable de l’anàlisi de vulnerabilitat vers el canvi climàtic.

S’han convocat també els agents públics i privats estratègics per a la definició del pla de treball d’aquest projecte, seguint la seva  formulació inicial durant el 2021, que ja va comptar amb la col·laboració de diferents ens públics i privats.

Intervenció de la Sílvia Escolano, de la Diputació de Tarragona.

Un primer pas del projecte a la zona del Camp de Tarragona va ser la trobada el passat 24 de juliol a la localitat de la Febró, on es va convocar a parts implicades en la silvopastura. Entre els assistents hi van haver membres de l’Associació de pastors de les Muntanyes de Prades i Montsant, empreses relacionades amb la ramaderia extensiva, l’alcaldessa de La Febró Lourdes Marotell, Marc Arcarons, responsable del projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa, la diputada Carme Serra, acompanyada de representants dels serveis de medi ambient de la Diputació de Tarragona, i Glòria Tibau, directora dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

El projecte Life eCOadapt50 es desplegarà durant 8 anys, fins el 2030, ja que és un projecte Life estratègic integrat. Ho farà responent a un dels eixos bàsics marcats a l’Estratègia de Desenvolupament Local treballada durant el 2022 i aprovada aquest 2023 per el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. Aquest eix, basat en l’adaptació al canvi climàtic, és un element fonamental de treball dins de la zona del Consorci, ja que té un entorn natural altament estressat per activitats antròpiques intensives, al que cal sumar-hi les modificacions substancials que s’estan donant amb el xoc climàtic.

 

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades