MENDINET VISITA LES INSTAL·LACIONS COMPARTIDES DE PRODUCCIÓ AGROALIMENTÀRIA DE LA CONCA DE BARBERÀ

desembre 20, 2023
desembre 20, 2023 leaderdelcamp

El passat 20 de desembre, representants de diferents Grups d’Acció Local del País Basc, agrupats sota MENDINET, han visitat diferents instal·lacions de transformació agroalimentària gestionades des de Concactiva, l’Organisme Autònom de Promoció Econòmica de la Conca de Barberà, i amb la característica de ser de caire col·lectiu.

Jordi París, director del Consorci, explica l’estratègia elaborada en aquest nou període 2023-2027

El grup que ha visitat aquestes instal·lacions estava format per l’equip tècnic de diferents Grups d’Acció Local d’Euskadi, que han volgut aproximar-se a la realitat d’aquestes instal·lacions a fi de valorar la seva implementació en els seus territoris.

El grup, després de visitar el Viver de Celleristes

Aquest model de suport a l’emprenedoria, focalitzat a oferir un acompanyament basat en espais d’assaig de l’experiència de la transformació i comercialització de producció autòctona, s’han demostrat com una opció molt vàlida per a zones rurals i la seva població jove. Concretament el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca (la Conca de Barberà) és un referent a Catalunya d’aquestes iniciatives i que ha servit d’estímul per a molts altres models d’obradors compartits.

En Jordi Ginè, tècnic de Concactiva, ha explicat els inicis i l’evolució del Viver.

Aquest suport a emprenedors agroalimentaris, i al sector de la producció de proximitat també es treballa per part del Consorci amb el projecte Gustum, on s’ha donat suport a iniciatives territorials de promoció del producte, com és la jornada Trosfood de la Vall del Corb, o la dinamització de la Cúpula Gustum a les escoles de les comarques del Camp de Tarragona.

A la vegada, també han tingut l’ocasió de conèixer l’experiència dels Espais Test Agraris, i concretament el de recent creació a Belltall. Aquest programa ha de facilitar el procés progressiu d’instal·lació de nous agents al sector agrari, coordinat mitjançant una governança estructurada i en consens: en el cas de Belltall, l’Associació de Productors de l’All de Belltall, Concactiva, la Fundació Miquel Agustí i l’Ajuntament de Passanant i Belltall han treballat conjuntament per impulsar aquesta iniciativa.

La Montse, Presidenta de l’Associació de Productors de l’All de Belltall i l’Sven, primer usuari de l’espai test

L’impuls i el suport a l’aprofitament d’espais públics que generin activitat econòmica o algun servei de tipus col·lectiu és un dels objectius més destacats d’aquest Grup d’Acció Local per a aquest període 2023 -2027. El obradors agroalimentaris és un exemple d’aquesta aposta col·lectiva socialment i per un model econòmic més arrelat al territori, que reverteixi el seu benefici on s’hi produeix.

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades