gener 20, 2021 LeaderDelCamp

El projecte “Repoblem un Camp d’Oportunitats”  ha iniciat les jornades participatives a nivell local.

El primer municipi ha estat Vilabella, a l’Alt Camp, amb la participació de més de 20 residents. Aquesta participació ha estat oberta a tot els vilatans, però focalitzant la incentivació en agents concrets que prèviament s’havien acordat amb l’ajuntament com a d’interès per la seva opinió i valoració. Aquesta és la primera de les quatre jornades que es volen impulsar, a la que segueixen Vilaplana (Baix Camp), el 27 de gener, i Passanant i Belltall (Conca de Barberà), el 30 de gener. En el cas de Gratallops (Priorat) resta pendent la confirmació de la data, que s’espera que sigui la primera setmana de febrer.

Aquesta acció és la derivada de la primera part del projecte, que va consistir en la realització d’una diagnosi quantitativa a nivell local, del territori d’actuació del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, a fi de copsar la seva situació socioeconòmica. Aquesta primera activitat s’ha vist, alhora, influenciada per la situació que arran de la COVID19 s’ha produït, cosa que ha modificat substancialment els terminis de realització de les dinàmiques. El resultat més destacat ha estat l’elaboració d’un indicador sintètic de vulnerabilitat, que a partir de diversos indicadors ofereix una imatge agregada a nivell local.

En qualsevol cas, el desenvolupament del projecte ha pogut arribar a la seva part qualitativa, on quatre municipis participaran de dinàmiques de focalització i presa de decisió en relació a quines possibilitats laborals i productives el seu municipi pot considerar com a viables, atenent a la situació que es presenta per la crisi de la COVID19. A més, també es ficarà l’accent als elements endògens que potencialment poden vincular-se  a les grans línies de desenvolupament territorial, com són la transició energètica, la transició cap a models productius sostenibles i de baix impacte mediambiental, la instal·lació d’una realitat de bens i serveis plenament digital, o el repte de proposar serveis i atenció a l’envelliment de la població. La metodologia que s’emprarà serà mitjançant una dinàmica participativa grupal basada en el design thinking. 

Els resultats  de les dinàmiques es traduiran en uns fulls de ruta personalitzats per cada municipi pilot. S’espera que tot el procediment desenvolupat en aquest projecte pugui ser transferible a altres territoris rurals catalans, amb reptes sobre la taula similars als dels municipis que participaran en el programa.

Les dinàmiques són conduïdes per Coemprèn, amb el suport de Raiels SCCL com a equip executor del projecte.

Aquest projecte és una iniciativa que té la col·laboració de les diferents entitats supralocals del Camp de Tarragona (Consells Comarcals, Diputació de Tarragona), i que compta amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (programa LEADER).

Deixa un comentari

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades