Els 4 municipis pilot del projecte Repoblem un camp d’oportunitats ja disposen de llurs estratègies de futur

abril 22, 2021 leaderdelcamp

El dimecres 21 d’abril ha tingut lloc, en una sessió virtual, la presentació conjunta als 4 municipis pilot dels resultats del projecte Repoblem un camp d’oportunitats, consistent en els documents d’objectius i estratègies de futur per a cadascun d’ells. En l’acte hi han assistit una quarantena de persones, entre alcaldies dels ens locals, veïns i veïnes dels respectius municipis, així com també personal tècnic dels consells comarcals, de la diputació de Tarragona i del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.

El document d’objectius i estratègies de futur recull un total de 7 programes de treball a implementar als municipis per fer front als diferents reptes i oportunitats que aquests presenten i contribuir així a la seva dinamització socioeconòmica.  Malgrat els 4 municipis presenten realitats  i particularitats diferents, els programes són comuns i donen resposta als reptes habituals dels municipis rurals.

Així, el programa “Habitatge i espai urbà”, s’enfoca a resoldre un dels principals reptes del món rural català, com és facilitar un habitatge digne i assequible a qui vulgui viure al municipi. Per la seva banda, són tres els programes enfocats a fer possible una activitat econòmica que permeti un treball digne a la gent del municipi: “Sector agrari, agroalimentari  i forestal”, “Turisme sostenible” i “Emprenedoria i noves economies”, aquest darrer enfocat a promoure conceptes com l’economia circular, economia verda, economia social i solidària o economia de les cures. El programa “Serveis a les persones”, té per objectiu garantir certs serveis necessaris per a fer possible una vida digna al poble, com poden ser l’escola i serveis complementaris, serveis de proximitat a la gent gran o altres. Per altra banda el programa “Ruralitat i comunitat” persegueix reforçar el sentiment de pertinença i orgull de ser d’aquests municipis, reforçar el sentiment de col·lectiu a partir d’iniciatives de poble i també abordar el repte de l’avenç cap a la sobirania alimentària de forma col·laborativa. Per últim, el programa “Gestió del territori i millora de l’entorn natural”, pretén preservar el paisatge agrari davant de la possible proliferació de parcs eòlics i fotovoltaics i mantenir l’entorn natural en un bon estat de conservació.

Per a cadascun dels 7 programes, es presenten un seguit de referències de projectes i accions per resoldre aquests reptes que s’estan impulsant a diferents territoris, amb l’objectiu de poder servir de font d’inspiració i de punt de partida per a l’establiment de sinergies.

Per tant,  aquests documents esdevenen un document d’orientacions prèvies per als 4 ajuntaments, que, prenent com a base els seus continguts, poden ser el punt de partida per al desenvolupament d’alguns dels 7 programes o bé també per al desenvolupament d’un document de planificació més aprofundit, com pot ser un Pla Estratègic Municipal.

Durant la presentació també s’ha donat a conèixer a les persones assistents el sistema d’elaboració de l’indicador sintètic de vulnerabilitat municipal i la visualització de la seva aplicació en el mapa de vulnerabilitat municipal.

La sessió ha finalitzat amb un torn obert de comentaris, i s’ha refermat la voluntat d’aquests municipis de seguir treballant per a la seva dinamització i revitalització, integrant la participació i incorporant la veu dels seus veïns i veïnes, i prenent com a punt de partida els resultats obtinguts amb aquest projecte.

El projecte Repoblem un Camp d’Oportunitats és una iniciativa impulsada pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp conjuntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, del Priorat, del Baix Camp i de l’Alt Camp.

, , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades