PRIMERS PASSOS DEL PROJECTE TERRALIMENTA

octubre 4, 2021 leaderdelcamp

El passat 24 de setembre el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, representat pel seu gerent Jordi París, va participar de la primera sessió de formació del projecte TERRALIMENTA, juntament amb els altres 11 grups d’acció local de l’estat espanyol que han estat escollits per la Fundació Daniel i Nina Carasso.

Localització dels diferents grups d’acció local

En aquesta primera reunió, per part de la consultora Red2Red, es va aprofitar per explicar amb més concreció com es desenvoluparà el projecte, la seva cronologia, els objectiu que persegueix i què es allò que entén per una transició cap a Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats. Aquest sistema es va definir com un model de treball que alineï els diferents actors que participen del cicle de producció, distribució i consum dels productes agraris, sota el paraigües de la sostenibilitat, el valor de la diversificació i la necessitat de la proximitat.

A més, des d’un punt de vista de context, els dinamitzadors de la sessió van incidir que ens trobem en un moment clau i propici per fer aquest salt: per un costat, a nivell dels grups d’acció local, per la seva redefinició dins de la PAC post 2021, també per la reflexió que la societat ha fet a causa de la crisi sanitària de la COVID 19. També hi juga un rol destacat la realitat del Fons de recuperació NEXT GENERATION, promoguts des de la Unió Europea i que reforcen el discurs on es sustenta el projecte TERRALIMENTA. I, finalment, el Pacte Verd Europeu, amb la seva estratègia Farm to fork.

food_farm2fork_ring.jpg

Ítems bàsics de desenvolupament de l’estratègia Farm to fork.

En una segona part, els diferents grups d’acció local es van presentar als altres participants del projecte mitjançant unes preguntes que ajudaven a definir-los en relació a elements comuns, com que s’idenfiquessin amb un animal i perquè d’aquest. El nostre grup d’acció local va triar l’abella, per simbolitzar el treball en equip d’una forma organitzada i planificada, com per la seva simbiosi amb l’entorn i el “win-win” amb aquest. També es va preguntar quin element propi del grup s’identificaria ja com avantguarda d’aquest Sistema Agroalimentari Territorialitzat; per part del nostre gerent es va esmentar la xarxa de vivers agroalimentaris especialitzats que existeix a la comarca de la Conca de Barberà com un exponent d’aquesta visió integrada des del punt de vista de la producció i la transformació del producte del territori.

Desenvolupament del SAT a la zona del GAL Mariñas Betanzos, implementant dinàmiques d’alimentació saludable als menjadors escolars de la zona amb el projecte EcoComedores Biosfera.
, , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades