TORNA LA TÒFONA A VILANOVA DE PRADES

febrer 10, 2022 leaderdelcamp

Tot i ser un producte que cada cop es treballa menys, aquest petit poble de la Conca de Barberà intenta reviure cada any el seu passat tofonaire –suspès el 2021 per la pandèmia– organitzant la Fira de la Tòfona, que el proper cap de setmana arribarà a la seva cinquena edició. Inicialment s’havia d’haver celebrat el cap de setmana del 15-16 del passat mes, però la situació sanitària ho va fer inviable.

La temporada de la tòfona (la que hi ha a Vilanova és la negra) va de novembre a març. Entre els anys 60 i 80, la producció era molt alta i pràcticament el 95 per cent dels veïns n’anaven a buscar. «Era un gran negoci. perquè era quan es començava a conèixer», diu l’alcalde el poble. Però a partir dels anys 90 la producció ha anat minvant molt i actualment només  en recullen tres persones, amb una única plantació, de tres hectàrees. No obstant, el preu d’aquest producte és molt atractiu, arribant a uns preu de 300 euros per kilogram.

Truffle, Fork, Napkin, Fungus, Truffle

La tòfona negra és la predominant a Vilanova de Prades.

Els actes començaran a les nou del matí amb la inauguració al camp de futbol i l’esmorzar, a base de llonganissa, cansalada i torrades –amb oli de tòfona addicional–, al preu de sis euros. A tres quarts de deu, la sala del casal acollirà una xerrada sobre les dues varietats de tòfona i la influència del canvi climàtic.

A les deu serà el moment de l’obertura del recinte firal en una carpa al camp de futbol, amb una desena de parades relacionades amb la tòfona o amb algun subproducte, a més a més d’articles de proximitat d’alimentació. No faltarà, per exemple, el safrà o la cervesa artesanal. També estaran presents set cellers de la DO Conca de Barberà.

Una de les activitats serà la cinquena edició del concurs de gossos tofonaires

Una hora més tard, a la sala del casal, el xef Rafael Múria, del restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant –una estrella Michelin–, oferirà un show cooking sobre la cuina amb tòfona. Aquesta activitat és la que compta amb la col·laboració del Consorci gràcies al projecte Gustum, que segueix amb la seva inèrcia de suport al sector agroalimentari com ja va fer l’any anterior amb les videoreceptes de restauradors del territori Leader.

Col·laboració del Xef Rafel Muria amb el projecte Gustum durant l’any 2021
Text realitzat de l’original a: https://www.diaridetarragona.com/camp/Mercat-concurs-i-esmorzar-a-la-Fira-de-la-Tfona-a-Vilanova-de-Prades-20220205-0055.html
, , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades