BALANÇ POSITIU DE 30 ANYS DEL PROGRAMA LEADER

maig 5, 2022
maig 5, 2022 leaderdelcamp

Ahir dimecres, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i organitzat per l’Institució Catalana d’Estudis Agraris  (ICEA), va desenvolupar-se una jornada de reflexió al voltant del programa LEADER al complir-se 30 anys de la seva aplicació.

Els participants van ser triats per donar una visió de passat, present i futur d’aquesta iniciativa comunitària. A més, entre els assistents s’hi van poder veure exdirectors generals, exconsellers de la Generalitat que han estat implicats en els programes LEADER, com també gent de les universitats avaluadores del programa.

La part de què es pretenia va ser relatada per la professora de la UAB i avaluadora del programa, Lourdes Viladomiu.

La visió de futur del programa la va donar al subdirectora general de Planificació Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i responsable del programa Leader, la Laura Dalmau, que va incidir en el punt crucial que ens trobem pel que fa a la definició del nou període de programació 2023 – 2027, i les modificacions que des d’Europa i l’estat espanyol s’estan impulsant.

Laura Dalmau, Subdirectora general de Planificació Rural.
Imatge de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp va ser convidat a explicar la seva experiència de la mà del seu director, en Jordi París, el qual va descriure el suport del LEADER cap a iniciatives innovadores i transformatives com són els vivers agroalimentaris compartits. En aquest sentit, el Director del Consorci va mostrar com aquest tipus d’iniciatives, molt alineades amb les necessitats del territori i coherent amb les estratègies dels agents de la zona d’actuació, generen dinàmiques de generació d’activitat econòmica, ocupabilitat de població jove i assentament d’aquesta en nuclis de petites dimensions.

Intervenció d’en Jordi París durant la jornada d’ahir

La visió pràctica del programa la va complementar la intervenció d’Enric Camprubí, director general de Pirinat. Aquest projecte de la comarca del Ripollès, amb el programa LEADER, ha impulsat el procés de transformació del seu producte, la vedella ecològica. Així, han aconseguit una major quota de mercat, a la vegada que ha consolidat la seva plantilla de treballadors, generant treball i assentant gent en aquesta àrea rural.

Enric Camprubí, director general de Pirinat.
Imatge de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura

La sessió va acabar amb un torn obert d’intervencions i preguntes de públic cap als ponents, moderat pel professor de la UAB Jordi Rosell.

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades