LES COMARQUES LEADER DEL CAMP DE TARRAGONA RESPIREN DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

gener 12, 2023 leaderdelcamp

El BBVA elabora cada any l’Anuari Econòmic Comarcal de Catalunya, dirigit pel catedràtic d’economia de la UAB Josep Oliver. L’estudi mostra que “el creixement econòmic a Catalunya és fort, però encara insuficient per arribar als nivells del 2019”, abans de la pandèmia. Segons explica Oliver, l’economia catalana va créixer un 5,8% el 2021, cosa que queda més de sis punts per sota de la contracció que va patir el 2020, quan va caure un 11,7%.

Les comarques que d’una forma complerta es troben integrades dins de l’àmbit d’actuació del programa LEADER per al període 2014 – 2022, en el cas del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat, han millorat els resultats clarament negatius de l’any 2020.

 

Les comarques de l’Alt Camp i del Priorat són les que milloren més la seva recuperació, amb uns percentatges d’evolució del 7,5% i del 7,4% respectivament. Per la seva banda, la Conca de Barberà es queda més frenada i avança un 5,4%.

La millora econòmica, si es particularitza a nivell comarcal, a l’Alt Camp es déu tant a l’evolució del sector secundari com el terciari, els quals també registren una representativitat estructural mol similar. La Conca de Barberà rep l’impuls per la millora del sector industrial, que és el que té més pes en aquest territori. Finalment, el Priorat experimenta la seva progressió mercès a la millora del sector serveis, que és l’hegemònica dins de l’estructura de la comarca.

A partir d’aquests dades, el realitza divers material divulgatiu per als diferents Grups d’Acció Local, a fi de facilitar dades de context que ajudin a entendre la realitat macroeconòmica d’aquestes zones rurals. En aquest sentit, es disposa d’una infografia tematitzada per facilitar i fer més visible aquest informació.

Pel que fa a la previsió de l’evolució econòmica de Catalunya, l’economia catalana “fregarà” la recuperació econòmica postcovid aquest 2022, però no l’assolirà fins al 2023, any que estarà marcat pels “vents de cara forts” a causa de la inflació persistent i l’alça dels tipus d’interès. En aquest sentit, Oliver preveu que l’economia catalana entri en recessió tècnica el primer trimestre del 2023, però agafarà embranzida de l’abril, i tancarà l’any amb creixement.

 

 

El projecte Start Up Rural és una iniciativa orientada a millorar les competències vinculades amb l’activitat emprenedora dels projectes LEADER del territori català, amb una especial atenció en aspectes relacionats amb la gestió i el maneig de l’ecosistema diari d’un petit emprenedor. El treball amb dades macroeconòmiques permet conèixer el marc on aquests petits projectes LEADER són presents i com això els pot incidir.

 

 

 

 

 

 

, , , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades