EL PROJECTE ODISSEU, A L’ESPAI DE L’ESTUDIANT 2023

març 9, 2023 leaderdelcamp

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp treballa per aconseguir que el territori rural del Camp de Tarragona sigui un espai atractiu i acollidor de persones i projectes. Els projectes de cooperació són una eina que ens permeten col·laborar amb els diferents agents del territori amb els qui compartim objectius.

El projecte Odisseu és una iniciativa per atreure i retenir el talent jove a les zones rurals, atenent la problemàtica que existeix en relació a aquest col·lectiu, el qual tradicionalment ha marxat cap a les ciutats. Aquest projecte, juntament amb Cowocat Rural i Fer, forma part del projecte-marc Territori Talent.

Una de les seves accions més destacades és el Pràcticum Odisseu, que permet a estudiants de segon cicle d’estudis superiors realitzar pràctiques remunerades a empreses o organismes públics de les zones rurals. És dóna així la oportunitat d’un primer contacte amb el món laboral i amb l’entorn rural, visibilitzant com aquest pot acollir perfils professionals diversos i d’alta qualificació.

L’Espai de l’Estudiant, a Valls, és un punt de trobada de joves del Camp de Tarragona per conèixer les propostes formatives on orientar el seu futur més immediat, principalment a l’acabar els estudis obligatoris.

L’Espai de l’Estudiant és una fira anual que inclou, entre d’altres, tota la proposta formativa a nivell universitari i de cicles formatius de Catalunya, partint d’una idea de descentralització -atansar l’oferta informativa a la demanda de les comarques del sud de Catalunya- i d’optimització d’esforços –un ambient menys massificat permet, per una banda, identificar millor els centres formatius per part dels alumnes i per l’altra millorar les condicions en què els informadors realitzen la seva tasca. L’Espai s’adreça, principalment, als alumnes de 4t d’ESO, Cicles Formatius i Batxillerat. Donat que l’Espai acull centres amb oferta de tallers ocupacionals i altres estudis no reglats, la visita és també interessant per als col·lectius que estan rebent una formació fora dels canals habituals. Pel que fa a estudis universitaris i superiors, els interessats en màsters, postgraus, cursos d’especialització o formació permanent tenen també una cita amb l’Espai. Igualment l’oferta laboral, els serveis a la joventut i l’oferta d’idiomes amplia el ventall d’oportunitats per a públics diversos.

L’equip tècnic del Consorci ha acudit a l’Espai per realitzar la seva acció amb el projecte Odisseu, on s’ha parlat amb joves, centres de formació, famílies i la pròpia organització de l’esdeveniment sobre aspectes relacionats amb el repoblament rural.

Perspectives laborals, oportunitats, la digitalització, la formació,… han estat elements que els assistents entrevistats han plantejat com a bàsics per poder aportar solucions al despoblament de les zones rurals. També s’ha expressat com la competència que presenten les ciutats, des del punt de vista de serveis i el seu accés, continua sent un element decisiu en la tria d’on viure. No obstant, també s’ha assenyalat que la qualitat de vida del medi rural és un element a valorar i que dona singularitat a aquests espais.

Entrevista a estudiants de Valls i del Pla de Santa Maria

El material recollit servirà per fer un resum de la jornada en la que es sentirà l’opinió d’aquests diversos actors, en un format amb el que l’Espai de l’Estudiant podrà emprar per a futures promocions. També el projecte i el Consorci ho disposaran com un recurs divulgatiu.

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades