EL CONSORCI PARTICIPA A LA TERCERA TROBADA DEL PROJECTE TERRALIMENTA A LA RIOJA

octubre 30, 2023 leaderdelcamp

Durant els dies 25 i 26 d’octubre s’ha celebrat en els municipis de Nalda i Albelda de Iregua la tercera trobada presencial del Programa Terralimenta.

L’esdeveniment ha estat organitzat per Red2Red juntament amb el grup de desenvolupament rural CEIP Rural, i impulsat per la Fundació Daniel i Nina Carasso. La trobada ha comptat amb la participació dels 12 Grups d’Acció Local que formen part del programa, entre ells el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. Els dotze grups participants de Terralimenta provenen de territoris d’Astúries, la Corunya, Càceres, Cadis, Osca, La Rioja, Màlaga, Menorca, Sòria, Tarragona, València i Cantàbria, simbolitzant la diversitat geogràfica en la unió per la cerca d’un futur alimentari més sostenible.

Fotografia dels membres del projecte TERRALIMENTA. 26/10/2023

Terralimenta és un Programa impulsat per la Fundació Daniel i Nina Carasso, en col·laboració amb Red2Red, que es posa en funcionament el 2021, amb el ferm propòsit d’acompanyar a 12 Grups d’Acció Local en un procés de transició cap a Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats (SAT), posant el focus en la sostenibilitat alimentària en totes les parts de la cadena, que van des de la producció fins al consumidor final.

Durant aquests dos anys els Grups participants han rebut assessorament, assistència tècnica i formació en temes com la producció agroecològica, la compra pública alimentària, la restauració col·lectiva, l’economia social, la justica alimentària i l’emergència climàtica. A més, gràcies al suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso cadascun dels Grups ha impulsat un projecte d’acció individual, vinculat a impulsar la transició agroalimentària en el seu territori, i s’està treballant en la posada en marxa d’un projecte d’acció comuna per impulsar accions cooperatives entorn d’aquesta temàtica.

Aquesta trobada s’ha articulat entorn de dos objectius principals:

  • Identificar els resultats i impactes que el programa ha tingut durant aquests dos anys de treball en cadascun dels territoris
  • Reflexionar sobre els següents passos i el full de ruta a seguir per a donar continuïtat al Programa.

Durant les dues jornades s’han realitzat diverses dinàmiques participatives i s’han obert diversos espais de treball i de reflexió i debat, a partir dels quals s’han extret respostes i conclusions molt esclaridores per a continuar avançant en la proposta.

Les dinàmiques de grup han servit per treballar el futur del projecte. 25/10/2023

Nova etapa del projecte en 2024

La trobada a La Rioja ha servit així mateix per anunciar una nova etapa de Terralimenta l’any vinent, on es planteja la continuïtat dels Grups LEADER que van participar en la primera edició. Aquesta mesura busca consolidar i expandir les accions iniciades en la primera fase, reforçant així el compromís amb l’alimentació sostenible en el territori.

L’ampliació de la Xarxa Terralimenta és un altre dels objectius centrals. La iniciativa aspira a incorporar nous Grups LEADER interessats, enfortint la col·laboració i l’intercanvi d’experiències entre diferents regions d’Espanya. Un aspecte destacat d’aquesta nova fase és la promoció de biorregions com a resultat de les accions impulsades per la Fundació. Aquest concepte apunta a un enfocament més integrat i holístic en la gestió de recursos, contribuint a la creació d’entorns sostenibles i resilients.

Des del punt de vista del propi Consorci, el treball dins d’aquesta xarxa s’alinea amb els objectius específics establerts a l’Estratègia de Desenvolupament Local 2023 -2027. Més concretament, la participació al projecte TERRALIMENTA ha ajudat a desenvolupar prèvia i posteriorment el treball dirigit a impulsar iniciatives innovadores i transformatives de l’ecosistema emprenedor del territori Leader del Camp de Tarragona.

Paral·lelament, també es troba afí als propòsits de l’Agenda Rural de Catalunya i a Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya .

El projecte TERRALIMENTA compta amb el suport i acompanyament de la Fundació Daniel i Nina Carasso, a través de la seva convocatòria Visió sistèmica de l’Alimentació Sostenible (Sistemes Alimentaris Territorialitzats, SAT)

Amb aquesta convocatòria la Fundació cerca trobar projectes que puguin suposar una palanca de canvi dins l’àmbit de l’Alimentació Sostenible.

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp participa com a Grup d’Acció Local triat durant la convocatòria del 2021 per aportar la seva expertesa en relació a la creació i gestió d’espais agroalimentaris de treball compartit, al foment de l’emprenedoria de territori i a la consolidació de projectes que impulsin el desenvolupament econòmic i social.

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades