ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA CONVOCATÒRIA LEADER 2023

gener 24, 2024
gener 24, 2024 leaderdelcamp

El passat 20 de gener es va donar per tancat el període de sol·licituds per acollir-se a les ajudes Leader, un ajut cofinançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, integrats dins del Programa de Desenvolupament Rural 2023 – 2027.

El nombre de total de projectes presentats telemàticament ha estat de 43 sol·licituds, un resultat que representa un 20% més que la convocatòria de l’any anterior. Aquesta resposta, segons els tècnics del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, és molt significativa i exposa com les iniciatives emprenedores a les comarques de Tarragona no només es queden dibuixades a la zona urbana i de la costa, sinó que també hi ha una intensa dinàmica emprenedora a les zones rurals d’aquest àmbit.

La distribució territorial dels projectes presentats assenyala un equilibri força marcat entre les comarques on el programa LEADER s’implanta a tots els seus municipis. En aquest sentit, l’Alt Camp (16 projectes) i la Conca de Barberà (11 projectes) són les comarques amb més participants, seguides de molt a prop pel Baix Camp (9 projectes) i el Priorat (7 projectes).

Distribució percentual segons comarca de les sol·licituds als ajuts LEADER. Convocatòria 2023.

 

Pel que fa a la seva tipologia, es tracta principalment de projectes d’àmbit privat (el 62,3%), i amb un cert equilibri entre d’activitats de millora industrial i d’altres més orientats cap al sector serveis. També cal sumar-hi aquelles vincules a la transformació i comercialització de productes agroalimentaris.

Finalment, les que són presentades per entitats públiques, majoritàriament definides per estar orientades  a la recuperació del patrimoni cultural i natural.

Sol·licituds presentades segons tipologia del projecte. Convocatòria 2023

La inversió econòmica proposada pels projectes amb els seves sol·licituds als ajuts Leader durant aquesta convocatòria 2023 arriba a 6,8 milions d’euros, la qual cosa representa un augment del 36% sobre les propostes d’inversió que es van registrar al 2022. Aquesta xifra indica l’empenta i la confiança en els resultats que les zones rurals poden oferir als emprenedors de Tarragona, sent un àmbit molt atractiu per desenvolupar-hi el seu projecte.

Pel que fa al procediment, els serveis tècnics del Consorci es troben en fase de comprovació de la documentació per complimentar l’expedient, així com per avaluar convenientment el projecte presentat. En aquest sentit, tal i com estableixen les bases d’aquesta anualitat, el 40% és el màxim al que poden optar com a subvenció, encara que a la fase de valoració aquest percentatge queda més ajustat. Així també, els tècnics començaran amb les visites de no inici de les inversions, ja que aquest és un aspecte clau per poder ser beneficiari i que no es subvencionen inversions ja realitzades.

Finalment, cal assenyalar que els criteris de valoració dels projectes són els consensuats pels membres del Consorci, en consonància amb els objectius marcats per desenvolupar estratègicament la seva zona d’acció. Aquí cal assenyalar com entendre l’estímul econòmic com element bàsic de lluita contra el despoblament, aportar al món rural un perfil productiu més heterogeni, recolzar a joves emprenedores i emprenedors o recolzar a entitats públiques per incentivar l’ecosistema emprenedor local, són objectius clau dins d’aquesta estratègia.

, , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades