VILABELLA COL•LABORA PEL PAISATGE

juny 7, 2021 leaderdelcamp

Aquest passat 5 de juny, a la localitat de Vilabella  i gràcies al projecte Col·labora pel Paisatge, tothom aquell de les comarques de l’Alt Camp interessat en conèixer com es treballa amb la pedra per efectuar elements d’arquitectura popular, hi va poder tenir una oportunitat. Aquesta jornada, juntament amb d’altres quatre que es faran a Renau (16 de juny) Passanant i Belltall (7 de setembre), Vilaplana (a concretar) i Gratallops (a concretar), configuren les activitats que el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp activa per difondre aquesta tècnica patrimonial a fi d’involucrar a la ciutadania en el reconeixement i valoració d’aquesta riquesa del Camp de Tarragona.

L’activitat va ser dinamitzada per Marges Priorat, projecte especialitzat en la recuperació de marges de pedra seca mitjançat cursos, jornades i activitats orientades a construccions de benefici social. Concretament, a Vilabella es va treballar en la recuperació d’un marge de pedra seca dins d’un camp de vinya històrica de la vila, a la vesant que mor al riu Gaià. En aquesta activitat, els més de 25 assistents van ficar en pràctica tots els passos per recuperar un marge de pedra seca, des de la neteja vegetal, el buidat de les pedres caigudes, l’adequació del fonament i la profunditat d’instal·lació, fins al treball d’aixecament del mur i l’ompliment amb pedra petita de la part interna. .

Per a la realització d’aquesta acció es va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Vilabella, el qual va coordinar amb l’organització la concreció de l’espai i materials de treball.

El projecte Col·labora pel Paisatge porta ja cinc anys desenvolupant-se a les comarques del Camp de Tarragona, amb activitats diverses i especialment orientades a sensibilitzar la població local envers aquest patrimoni. També, la vinculació amb la Universitat Rovira i Virgili ha donat importants fruits, com la digitalització de diferents pous de gel de les quatre comarques que integren majoritàriament el Grup d’Acció Local. També, cal esmentar la tasca de divulgació de l’aplicació Pedra Seca, una eina mòbil sincronitzada amb la Wikipedra i que permet introduir i consultar les 5 tipologies de construccions amb les que s’han estandaritzat.

Finalment, ara mateix, a més de les jornades que s’efectuaran, també s’està divulgant el manual sobre la Tècnica de construcció de murs de pedra seca, apropant-lo a biblioteques, centres d’estudi i a agents que intervenen directament en aquest patrimoni.

El projecte Col·labora pel Paisatge és una iniciativa coordinada per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya, amb la col·laboració del nostre grup d’acció local, i finançada pel Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural en el marc dels ajuts de cooperació catalana entre Grups d’Acció Local, i confinançada pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural.

Imatges: Autoria del personal tècnic del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.

, , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades