EL CONSORCI LEADER DE DESENVOLUPAMENT RURAL DEL CAMP VIATJA A FINLÀNDIA

setembre 5, 2022 leaderdelcamp

La passada setmana, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, juntament amb la resta de grups d’acció local de Catalunya, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, han estat a Finlàndia acollits per diferents grups d’acció local d’aquest país, encapçalats pel grups LEADER PÄIJÄNNE.

L’objecte d’aquesta visita ha estat conèixer de primera mà l’experiència d’aquest territori en l’elaboració de l’Estratègia de Desenvolupament Local per al període 2023 – 2027. En aquest sentit, els grups catalans es troben en fase d’elaboració i convocatòria dels agents respectius dels seus territoris per conformar-les.

La primera jornada es va iniciar amb la visita a la responsable del Leader al Ministeri d’Agricultura i Forest del govern finés, Laura Jänis. La trobada va ajudar a reflexionar sobre les diferències i similituds dels dos territoris; un element definitori d’aquest país és la consideració de rural del 98% del seu territori, amb 54 Grups d’Acció local, i 15 autoritats regionals. Per un altre costat, també van ficar l’accent en la dificultat de motivar la participació de la població local dins de l’organització, ja que hi ha una part de l’assemblea del Grup que obligatòriament ha de ser de ciutadania, cosa que varia de la composició que té al nostre país.

Reunió inicial amb l’equip de gestió LEADER del govern finès.

Per la tarda, el grup es va desplaçar a la població de Vuolenkoski, on van conèixer les iniciatives de l’Associació de veïns d’aquesta localitat i la seva feina per poder retenir i augmentar la població. El territori rural finès, igual que el català, també es troba marcat per una progressiva despoblació i envelliment dels seus habitants, i aquesta associació es va presentar com un referent a nivell local per dinamitzar activitats i, fins i tot, oferir serveis als habitants (escola, poliesportiu,… ).

Durant el següent dia van tenir lloc diversos espais de treball amb temàtiques diverses, com els recursos i ajuts als petits emprenedors rurals que es troben desenvolupant, la dinamització i activació de comunitats locals a partir de l’associacionisme, la planificació estratègica del programa LEADER o els projectes desenvolupats per a la introducció de la fusta per a la calefacció en edificis públics.

Workshop sobre activació de comunitats locals a Finlàndia

El darrer dia, els diferents grups es van tornar a reunir per valorar les interaccions i experiències del viatge, en el que va destacar l’expertesa d’aquests grups d’acció local pel que fa al suport i motivació de l’associacionisme, així com amb les característiques del sistema finès d’aplicació de l’ajut LEADER que agilitzen la gestió del mateix. També es va tenir l’oportunitat d’assistir a una experiència de pesca dins d’un llac de la zona, activitat molt característica d’aquest país. Paral·lelament, el Grup d’Acció Local pesquer SISÄ – SUOMEN KALALEADER d’aquesta zona pesquera va explicar com es troben desenvolupant un projecte per promoure el relleu generacional en els patrons dels vaixells.

Moment de recollida de xarxa durant la demostració de pesca

Finalment, cal dir que les estratègies que ara mateix es troben treballant els diferents Grups d’Acció Local es realitzen sota el paraigües del PEPAC (Pla Estratègic de la Política Agrària Comú) de l’estat espanyol, així com amb el de l’Agenda Rural de Catalunya, aprovada per Acord de Govern el passat 24 de maig.

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades