TROBADA DEL CONSORCI AMB LES OFICINES COMARCALS DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA

juliol 4, 2023 leaderdelcamp

 

Durant el matí del passat divendres, els tècnics de les Oficines Comarcals de Transició Energètica de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat van reunir-se amb l’equip tècnic del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, en el marc del projecte Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura. A aquesta trobada també van acudir els referents de les àrees respectives del Baix Camp, de la Conca de Barberà i del Priorat.

 

                                                                                       La trobada va  ser acollida per la seu del Consell Comarcal del Priorat, a Falset.

El motiu de la trobada era informar a les respectives Oficines del servei que s’ofereix des del Consorci per donar suport per a l’impuls de les Comunitats d’Energia Locals a les respectives comarques. Aquest servei es concreta amb una borsa d’hores especialitzades per poder atendre les demandes d’entitats públiques i privades.

La tipologia del servei al que podem accedir des de les Oficines Comarcals es concreta en els aspectes:

 • Enginyeria (coordinat amb l’Oficina Tècnica Comarcal corresponent): 
   • Estudi d’autoconsum compartit en cobertes municipals
   • Pressupost d’implementació de la Comunitat Energètica
   • Estudi econòmic de la inversió i estalvi per a les persones membres de la Comunitat Energètica
   • Acompanyament en la captació de fons de finançament del projecte
 • Disseny del model organitzatiu de la Comunitat energètica: 
   • Estudi jurídic
   • Suport a la creació i redacció dels estatus de la cooperativa de gestió de la Comunitat Energètica (si s’escau)
 • Dinamització de la Comunitat Energètica 
   • Direcció del projecte
   • Suport tècnic-administratiu
   • Dinamització i difusió a la comunitat local d’impacte

La comunitat energètica local és una nova figura emergent en la cadena de valor del sector energètic, amb una forta component social d’empoderament de l’usuari final –ciutadà o empresa- sobre un recurs vital bàsic.

 

La formació de comunitats energètiques sorgeix inicialment de les iniciatives ciutadanes en diferents països de tot el món, però ara es fomenta fins i tot des de les institucions i diferents marcs normatius, com són les directives europees o polítiques nacionals de diferents països.

Es tracta d’un concepte ampli i innovador que ja ha estat experimentat amb diferents fórmules en diversos llocs d’Europa, i que està guanyant protagonisme a conseqüència dels reptes de la transició energètica i de l’emergència climàtica, que tant necessiten de nous models de governança des de o amb la ciutadania.

El Projecte Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura ha treballat durant diferents anualitats per recolzar les administracions públiques del Camp de Tarragona amb eines que millorin la gestió de la transició energètica d’aquest territori. En aquest sentit, durant l’any 2021 es va realitzar un estudi sobre el potencial d’instal·lació fotovoltaica a nivell parcel·lari a les comarques de més incidència per part del Consorci.

Cal recordar que el projecte Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura és una iniciativa que reb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, així com el suport de la Diputació de Tarragona.

, , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades