EL CONSORCI LEADER DEL CAMP PROMOU UNA JORNADA REFLEXIVA AMB L’ECONOMIA DEL BÉ COMÚ

desembre 22, 2023
desembre 22, 2023 leaderdelcamp

El Museu de la Vida Rural va acollir la jornada “Posem l’Economia del Bé Comú al Servei del Món Rural“, organitzada pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i l’Associació per al Foment de l’Economia del Bé Comú.

L’inici va estar introduït pel Director del Consorci, en Jordi Paris, que va fer esment a la vocació de l’ens per impulsar activitats més enllà de la seva funció bàsica de gestió del Programa Leader, i que aquesta jornada formava part d’aquesta voluntat. També la vicepresidenta de l’Associació, Pilar Calçada, va arrencar l’acte amb referències a la necessitat de treballar plegats per afrontar els reptes que el món rural actual ha d’afrontar, i fer-ho des de l’EBC pot ajudar-hi.

Des d’un punt de vista institucional, la regidora de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, la Sara Pere, el conseller del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el Moisès Ferrete, el President del Consell Comarcal del Priorat i alcalde d’Ulldemolins, en Sergi Méndez i la Directora del Museu, la Gemma Carbó, van coincidir en assenyalar la necessitat de vincular més les entitats i els agents del territori.

Intervenció inicial d’en Moisès Ferrete, Conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

El treball amb continguts es va fer primerament amb dos exposicions per part de membres de l’Associació per al Foment de l’Economia del Bé Comú. L’Adela Suñer i la Montse Junyent, consultores en Economia del Bé Comú van explicar el seu marc i també la seva metodologia de treball, a fi de copsar-ho com una eina de reflexió per a les organitzacions que volen augmentar el seu compromís social i mediambiental.

Després, en Sergi Méndez, en el seu rol de President de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), va exposar l’Agenda Rural de Catalunya. Una proposta que ja es troba constituïda i que ha set fruit d’un profund treball de participació i concertació. El President d’ARCA va insistir en com aquest treball exposa com n’és de necessari pensar la legislació en clau de la seva incidència en els entorns rurals. Això és coneix amb el terme “Rural Proofing”. També va ficar en relleu com Catalunya és actualment un territori referent en aquest tipus d’iniciatives, i que així se’ls reconeix.

Sergi Méndez explicant l’Agenda Rural de Catalunya

Després va ser el torn dels exemples públics i privats que segueixen explicita o implícitament els principis de l’Economia del Bé Comú. En primer lloc, es va poder conèixer l’experiència al País Valencia per part d’en Miguel Ribera. Més endavant va ser l’exalcalde de Santa Coloma de Queralt, en Ramon Mullerat, qui va explicar el treball que es va fer a partir del Balanç del Bé Comú i com en va ser d’important la participació de la ciutadania en aquesta tasca. Finalment, la gerent d’APRODISCA, la Gemma Corbella, va exposar la tasca que fan des de la seva entitat i que, sense ser-n’hi conscients, ja treballen en el marc de l’Economia del Bé Comú amb la seva funció social o amb la seva tria de proveïdors de proximitat.

En Ramon Mullerat va reflexionar al voltant de la seva experiència en l’aplicació de l’Economia del Bé Comú.

L’aturada de descans va continuar amb una taula rodona amb entitats destacades del món rural: Sebastià Mata, representant de Micropobles i vicepresident d’ARCA; Anaïs Sastre, representant de la xarxa d’ateneus cooperatius CoopCamp; Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural; Antoni Bitrià, del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp; Oriol Costa, president de Dynamislab i director d’EcoRegió. Cadascú va reflexionar en com la seva entitat recolza el desenvolupament del territori rural on incideix en perspectiva de l’Economia del Bé Comú. Des del Consorci es va insistir en com l’Estratègia de l’entitat ja marca un full de ruta que orienta la selecció de projectes subvencionables en una orientació determinada, cercant la dinamització de les àrees rurals i l’activació econòmica i social.

Finalment, la jornada va cloure amb una dinàmica per grups per visualitzar un escenari de futur desitjable i com l’Economia del Bé Comú podria ajudar a aconseguir aquest futur.

Imatge final de tots els participants a la jornada

La jornada d’ahir s’emmarca dins de les activitats programades al projecte de cooperació ACTIVEM POBLES, que recull la tasca fet amb el projecte START UP RURAL. Tant un com l’altre són iniciatives recolzades econòmicament pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i per la Unió Europa. Alhora, el Consorci també rep el suport de la Diputació de Tarragona.

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades