desembre 9, 2020 LeaderDelCamp

El passat 30 de novembre es va donar per tancat el període de sol·licituds per acollir-se a les ajudes Leader, un ajut cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, integrats dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014 – 2020.

El nombre de total de projectes presentats telemàticament ha estat de 54 sol·licituds (11,80% de Catalunya). Aquesta resposta és molt significativa i exposa com les iniciatives emprenedores a les comarques de Tarragona no només es queden dibuixades a la zona urbana i de la costa, sinó que també hi ha una intensa dinàmica emprenedora a les zones rurals d’aquest àmbit.

Dins del territori del Consorci Leader la distribució dels projectes per comarques ha estat el següent:

COMARCA PROJECTES PES PERCENTUAL
ALT CAMP 16 29,63%
BAIX CAMP 4 7,41%
CONCA DE BARBERÀ 25 46,30%
PRIORAT 8 14,81%
BAIX PENEDES 0 0,00%
TARRAGONÈS 1 1,85%
TOTAL 54 100,00%

Pel que fa a la seva tipologia, es tracta principalment de projectes d’àmbit privat, i especialment d’aquells que són d’activitats del sector agroalimentari i terciari (oci, turisme,…) En l’àmbit públic, majoritàriament aposten per instal·lacions d’energies renovables, que aquesta anualitat presenten vàries propostes i que representen una aposta territorial molt clara cap a la transició energètica, i que es complementa amb inversions de foment de l’activitat econòmica i de l’ocupació.

La inversió econòmica proposada pels projectes amb els seves sol·licituds als ajuts Leader durant aquesta convocatòria 2020 arriba a més de 10 milions d’euros i el volum sol·licitat en quadruplica la disponibilitat. En aquest sentit, per cada euro que la convocatòria de l’ajut assignava al Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, la tasca de dinamització ha impulsat propostes d’inversió de 14 euros.

Això provocarà un anàlisi de totes les sol·licituds segons les bases de la convocatòria d’aquesta anualitat i els criteris objectius de selecció derivats de l’estratègia de desenvolupament local establerta a nivell del Consorci durant el període 2014-2020 poder escollir els millors projectes. Cal apuntar que l’ajut Leader és per concurrència competitiva i que, per tant, la classificació final determina la disponibilitat de disposar de l’ajuda.

Aquesta xifra indica l’empenta i la confiança en els resultats de les inversions econòmiques que les zones rurals poden oferir als emprenedors de Tarragona, sent un àmbit molt atractiu per desenvolupar-hi el seu projecte. També manifesta una resposta clara per refer el teixit emprenedor local,  sacsejat per la pandèmia sanitària, i que interpreta l’àmbit rural com una oportunitat per a projectes de dinamització econòmica que responen a les necessitats sorgides arran de la COVID19.

Per exemple, una proposta turística basada en la no aglomeració, en contacte amb l’entorn natural, s’està mostrant com un servei altament demandat; d’igual forma, la valorització dels productes i dels productors més propers, que han treballat per abastir els mercats, també estan trobant un creixent interès.

Pel que fa al procediment, els serveis tècnics del Consorci es troben en fase de requeriment de documentació per complimentar l’expedient i també es començaran amb les visites de no inici de les inversions.

, , ,

Deixa un comentari

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades