L’EMBAT DE LES RENOVABLES A LA CONCA DE BARBERÀ, A DEBAT

maig 31, 2021 leaderdelcamp

La sala petita de la cooperativa agrícola de Barberà de la Conca va ser l’escenari sobre un tema que afecta a aquesta comarca tarragonina, el model energètic. Aquesta trobada va ser organitzada per Òmnium Cultural a la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, dins del cicle de debats Xerrad[i]s.

Al debat sobre aquesta problemàtica hi van participar quatre representants de diversos col·lectius que van oferir visions pròpies sobre aquest tema. Sergi Saladié, doctor en Geografia i professor de la URV, Salomó Torres, pagès i responsable social a Unió de Pagesos, Carme Ferrer, Consellera de sostenibilitat, paisatge i agricultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i Assumpta Farran, membre del consell executiu de la Fundación Renovables.

Moment inicial del debat

Aerogeneradors, plantes fotovoltaiques, hidrogen verd, agricultura, consum energètic, paisatge… Aquests i molts d’altres van ser els temes tractats durant la trobada, on es va incidir especialment en què el marc regulatori actual és ineficient per fer front a les tensions que els grans grups de poder estan exercint sobre la comarca, i que està exposant als municipis afectats a tensions que no poden gestionar.

Des d’un punt de vista històric, es va indicar com comarques com la Conca de Barberà, amb indicadors demogràfics i econòmics marcadament regressius són els espais on es fixen amb més insistència aquests tipus de projectes, ja que aprofiten aquest afebliment per a no trobar resistències internes. A més, l’experiència apresa de les infraestructures d’aquest tipus instal·lades anteriorment no ha revertit amb una millora substancial de les condicions de vida dels habitants d’aquests municipis, i molt menys a canviar les dinàmiques de pèrdua de població, envelliment i sortida de la gent jove.

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp hi va assistir per poder escoltar el posicionament del territori sobre aquesta qüestió, a fi de poder encaixar més les accions que s’estan desenvolupant amb el projecte “Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura”. En aquest sentit, el projecte està treballant amb Km0 Energy, juntament amb el professor Sergi Saladié en un estudi per a les comarques de la Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Camp i Priorat, per valorar la potencialitat d’aquest territori a nivell d’instal·lació fotovoltaica.

El debat sencer es pot recuperar a l’espai propi d‘Omnium Conca de Barberà al Youtube.

 

, , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades