CURS DE PEDRA SECA A PASSANANT I BELLTALL

setembre 6, 2021 leaderdelcamp

Aquest passat cap de setmana,  4 i 5 de setembre, a la localitat de Passanant i Belltall, i gràcies al projecte Col·labora pel Paisatge, tothom aquell de la comarca de la Conca de Barberà i l’Urgell interessat en conèixer com es treballa amb la pedra per efectuar elements d’arquitectura popular, hi va tenir una cita. Aquestes dos jornades, juntament amb d’altres dos que es faran a Vilaplana (Baix Camp) i Gratallops (Priorat), configuren les activitats que el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp activa per difondre aquesta tècnica patrimonial a fi d’involucrar a la ciutadania en el reconeixement i valoració d’aquesta riquesa del Camp de Tarragona. Dins del mateix projecte, Vilabella i Renau ja han realitzat les seves activitats.

Aquestes jornades estaran dinamitzades per Marges Priorat, empresa especialitzada en la recuperació de marges de pedra seca mitjançat cursos, jornades i activitats orientades a construccions de benefici social. De les jornades ja efectuades, l’activitat a Vilabella va consistir en la recuperació d’un marge de pedra seca que contenia una riba per on transita la carretera d’accés a la localitat des de Renau, amb la qual cosa es consolida un element que pot entorpir el transit si no es fa cert manteniment. Per la seva banda, l’acció a Renau es va centrar en construir un element singular en un espai de benvinguda a la localitat.

El projecte Col·labora pel Paisatge porta ja cinc anys desenvolupant-se a les comarques del Camp de Tarragona, amb activitats diverses i especialment orientades a sensibilitzar la població local envers aquest patrimoni. També, la vinculació amb la Universitat Rovira i Virgili ha donat importants fruits, com la digitalització de diferents pous de gel de les quatre comarques que integren majoritàriament el Grup d’Acció Local. També, cal esmentar la tasca de divulgació de l’aplicació Pedra Seca, una eina mòbil sincronitzada amb la Wikipedra i que permet introduir i consultar les 5 tipologies de construccions amb les que s’han estandaritzat.

Finalment, ara mateix, a més de les jornades que s’efectuaran, també s’està divulgant el Manual sobre la Tècnica de construcció de murs de pedra seca, apropant-lo a biblioteques, centres d’estudi i a agents que intervenen directament en aquest patrimoni.

El projecte Col·labora pel Paisatge és una iniciativa coordinada per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya, amb la col·laboració del nostre grup d’acció local, i finançada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,  en el marc dels ajuts de cooperació catalana entre Grups d’Acció Local, i confinançada pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural.

Tasques d’aixecament del marge de contenció

Arranjant els darrers detalls

Satisfacció per la feina ben feta

, , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades