EL CAMP DE TARRAGONA ES PREPARA PER A LA SETMANA DE LA PEDRA SECA

novembre 15, 2021 leaderdelcamp

Quan falta menys d’una setmana per la segona edició de la Setmana de la Pedra Seca, ja hi ha més de vint activitats inscrites a l’Agenda online a la zona del Camp de Tarragona. Exposicions, tallers, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram,… Activitats per a totes les edats i per a tots els públics, organitzades per entitats, col·lectius i voluntaris d’arreu d’aquestes comarques tarragonines, per tal de difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

Durant aquest matí, el Consell Comarcal del Baix Penedès ha volgut donar una empenta més a les activitats que ha ajudat a realitzar-se durant aquesta setmana, amb una roda de premsa on s’han explicat el sentit i les característiques d’aquestes trobades arreu d’aquesta comarca. Aquesta explicació ha estat fet pel Conseller de Turisme Jaume Casañas, el qual ha incidit en com la recuperació d’aquest patrimoni pot esdevenir alhora un atractiu turístic a sumar al ja existent a la comarca.

A la roda de premsa també hi ha participat l’activista per la pedra seca Robert Rovira, que ha volgut subratllar com aquest patrimoni també és un homenatge a les generacions anteriors que van dialogar amb el paisatge i el van interpretar amb una tècnica absolutament artesanal i resilient. Una tècnica que és, com ja assenyalat el tècnic del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, patrimoni immaterial de la humanitat, declarat per la UNESCO, i que la setmana serveix per recordar aquesta declaració.

Moment de la roda de premsa

Des del Consorci s’ha explicat com l’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans. Barraques, aljubs, forns, sínies, ponts, marges, carrerades, tines,…, molts d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic),o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i amb la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i mantenir aquesta tècnica constructiva declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

En relació a la setmana, s’ha assenyalat com les 8 activitats que ha coordinat el Consell Comarcal del Baix Penedès es sumen a les més de vint que es faran a tot el Camp de Tarragona, i que es sumaran a les més de 100 que s’estan preparant arreu dels territoris que comparteixen aquest elements paisatgístics.

Localització de les activats que es realitzaran al Camp de Tarragona durant la Setmana de la Pedra Seca 2021

Finalment, esmentar que la Setmana de la Pedra Seca 2021 és una acció del projecte Col·labora pel Paisatge, on el nostre Consorci hi treballa, amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural. 

, , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades