EL TERRITORI RURAL DEL CAMP DE TARRAGONA, AMB GANES D’EMPENDRE

desembre 21, 2021 leaderdelcamp

El passat 30 de novembre va finalitzar el termini per presentar les sol·licituds corresponents als ajuts LEADER a la diversificació de l’economia dels entorns rurals de Catalunya, dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014 – 2022, promogut pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Un cop les dades ja es troben consolidades, el resultat que s’obté és que han servit per motivar més a iniciatives de tipus privat, amb un perfil preferentment orientat a activitats no directament relacionades amb la producció agroalimentària, i amb una distribució territorial força homogènia dins de les principals comarques que conformen el Consorci.

Primerament, l’afirmació del suport preferentment a iniciatives privades ve donat pel fet que més del 75% dels projectes presentats es corresponen a promotors privats, ja sigui de tipus autònom, ja sigui per ser societats limitades o societats cooperatives. Especialment rellevant és com els sol·licitants que s’han presentat sota la forma jurídica de Societat Limitada representen la meitat del projectes corresponents al perfil privat. També és destacat que la tipologia de persona autònoma arriba al 28% de les sol·licituds, i amb major pes les presentades per dones respecte als homes. En aquest sentit, l’ajut Leader compleix amb l’eix estratègic del Consorci a fi de visibilitzar i impulsar les iniciatives econòmiques on les dones en fossin les protagonistes.

Destaquen les sol·licituds amb projectes que impulsen elements endogens del territori

Les característiques dels projectes, definides per part dels propis sol·licitants alhora de fer el seu registre corresponent, responen amb un bon nombre a projectes que no s’identifiquen per ser del sector agroalimentari, amb gairebé un 50%. Val a dir que la definició de “no agroalimentari” dins de l’ajut LEADER dóna lloc a una gran diversitat de perfils, ja que cal considerar que és un suport econòmic molt obert pel que fa a la tipologia econòmica que es dirigeix. Això és així perquè l’objectiu bàsic és diversificar el substrat econòmic dels territoris rurals de Catalunya, que pugui complementar allò existent, si pot ser donant-li valor afegit o millorant les condicions de vida dels seus habitants.

Finalment, la distribució comarcal dels sol·licitants per la zona del Consorci manté una lògica d’equilibri força destacada. En aquest sentit, la comarca de  la Conca de Barberà i l’Alt Camp són les que registren un major nombre de projectes, mentre que el Priorat i el Baix Camp són les que menys en presenten. Els 46 projectes presentats són un 15% menys respecte els projectes que es van presentar a la crida del 2020, tot i repetir com el Grup d’Acció Local amb més propostes de tota Catalunya.

, , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades