CREIXENT INTERÈS INTERNACIONAL PELS VIVERS AGROALIMENTARIS DE LA CONCA DE BARBERÀ

desembre 14, 2022 leaderdelcamp

Els vivers agroalimentaris de la Conca de Barberà van rebre la visita de tres grups d’acció local de Polònia, en el marc del projecte transnacional “Rural Business Entrepreneurs Incubator” (RBEI). El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp participa d’aquest projecte, tant pel seu suport a la creació d’aquests espais, com per l’acompanyament a emprenedors que es realitza mitjançant el projecte Start Up Rural.

El projecte RBEI vol promoure l’intercanvi d’experiències entre emprenedors d’aquests territoris europeus, així com la funció dels vivers agroalimentaris especialitzats per a la promoció d’aquests projectes rurals.

La visita es va iniciar el dia 12, amb la benvinguda del President del Consorci i el Director, seguit per la contextualització dels vivers agroalimentaris a Catalunya per part de la tècnica d’ARCA Bet Janer. Des del Consorci es va exposar la proposta d’Estratègia de Desenvolupament Local que ha de guiar l’entitat durant el període 2023 -2027, amb les seves línies de treball principals.

La tècnica d’ARCA, Bet Janer, explicant el concepte de Viver agroalimentari i la seva situació actual a Catalunya

A la tarda, els 20 membres de la delegació van visitar les instal·lacions de l’Espai Cuina a Concactiva. L’equip tècnic d’aquesta entitat va acompanyar-los amb les explicacions del per què d’un equipament com aquest, de la seva gestió i dels reptes que suposa el seu funcionament. Els tècnics de Polònia van mostrar interès en el tema de quin cost té per a l’usuari l’ús d’aquest espai. En aquests moments, l’Espai Cuina acull a 10 emprenedors i és l’emplaçament de diferents activitats formatives que també utilitza aquestes instal·lacions. La versatilitat de l’espai va ser un element destacat.

Jordi Giné, tècnic de Concactiva, mostrant l’Espai Cuina

El dia 13 va servir per visitar el conjunt historicoartístic de Poblet, i després desplaçar-se al Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, a Barberà de la Conca. En aquest cas, l’equip tècnic de Concactiva va explicar que es tracta d’un viver especialitzat en la producció de vi, molt lligat a la tradició vitivinícola d’aquest territori. També es va esmentar la importància de la participació de la DO Conca de Barberà i del paper rellevant que té la varietat Trepat com identificador de qualitat. Els tècnics polonesos van indicar que la producció de vinya no es gaire comuna al seu territori, i si es fa és amb varietats de vi blanc, o la vinificació d’altres fruits (cireres, fruites del bosc,…). No obstant, també van assenyalar que el canvi climàtic està comportant la consideració d’altres opcions.

Tast de la varietat Trepat, a la sala de presentacions del Viver de Celleristes

La tarda va servir per visitar el Viver de cerveses artesanes, a Baseactiva. L’Alcalde de Santa Coloma de Queralt, en Ramon Mullerat, va donar la benvinguda i va fer la introducció d’aquest espai i el sentit que té dins d’un entorn agrari com és el de la Baixa Segarra, eminentment cerealístic. Des del Consorci es va indicar que aquest espai, com el Viver de Celleristes, s’havien impulsat amb fons LEADER. També, com actualment s’està treballant amb la cooperativa COPERAL S.C.C.L en l’estudi i l’impuls de varietats de blat que siguin rendibles productivament i destinades al consum humà.

El Viver de Cervesers Artesans, a Santa Coloma de Queralt.

L’equip tècnic de Concactiva va assenyalar que totes aquestes iniciatives han de servir per donar valor afegit a la producció agrària que es fa a la comarca, en el cas dels vivers oferint instal·lacions per a la transformació del producte. El repte que va assenyalar-se és com aquest valor afegit també va lligat a la promoció i comercialització del producte acabat, cosa que des del projecte Start Up Rural s’intenta treballar.

Finalment, la presència a Santa Coloma de Queralt va acabar amb la visita al projecte La Gàrgola, d’en Xavier Badia. Aquest projecte va servir de contrapunt a allò vist fins ara, tant per tractar-se d’un projecte de tipus privat com per no estar relacionat amb cap producció agroalimentària. En aquest sentit, el projecte La Gàrgola es basa en la creació i producció d’imatgeria i d’altres elements, com caracteritzacions, dissenys de mascotes, escenografies, pintura mural,… Aquest projecte pertany a la Convocatòria LEADER 2019 però recull elements importants de l’estratègia del grup per al nou període, com son la revalorització de la cultura com un element bàsic de qualitat de vida a les zones rurals, en aquest cas, amb un taller de producció i creació d’elements d’acompanyament i suport a activitats culturals.

En Xavier Badia va explicar el seu projecte.

 

El projecte RBEI preveu continuar els seus intercanvis durant l’any 2023.

 

El projecte Start Up Rural rep el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural.

, , , , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades