REPRESENTANTS POLÍTICS DE ZONES RURALS DE POLÒNIA VISITEN PROJECTES LEADER DE LA CONCA DE BARBERÀ

març 14, 2023 leaderdelcamp

La Conca de Barberà ha rebut la visita de més de 50 membres electes de municipis ubicats en zones rurals de Polònia, en el marc del projecte transnacional “Rural Business Entrepreneurs Incubator” (RBEI). El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp participa d’aquest projecte, tant pel seu suport a la creació d’aquests espais, com per l’acompanyament a emprenedors que es realitza mitjançant el projecte Start Up Rural.

El projecte RBEI vol promoure l’intercanvi d’experiències entre emprenedors d’aquests territoris europeus, així com la funció dels vivers agroalimentaris especialitzats  per a la promoció d’aquests projectes rurals.

Aquesta visita es va realitzar el passat dilluns, 13 de març, amb la benvinguda del Director del Consorci Leader, seguit per la contextualització del programa LEADER en el moment de canvi de període de programació en el què es troba Catalunya, per part de la Cap de l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Des del Consorci es va exposar el projecte Start Up Rural, i de l’acció Fab Lab Rural, amb el dinamitzador d’aquest espai.

Iolanda Trilla, cap de l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, contextualitzant el sector agroalimentari català i la perspectiva d’aplicació de la nova PAC.
Explicació del projecte Start Up Rural.

Seguidament, la comitiva va visitar la instal·lació Fab Lab Rural, impulsada amb els projectes de cooperació Start Up Rural i Odisseu. En Vicent Tortosa, dinamitzador del Fab Lab, va exposar projectes treballats amb els i les joves orientats a competències tecnològiques, incidint en la reutilització de materials i el plantejament pedagògic del repte com a motor d’aprenentatge.

En Vicent Tortosa, mostrant el potencial d’un espai Fab Lab.

El grup va visitar els instal·lacions de La Parra, experiència gastronòmica, un projecte que s’ha desenvolupat amb el suport del programa LEADER. Durant l’àpat, el responsable del projecte, en Sergi Cubero, va incidir en com són un projecte que prioritzen l’ús de productes de proximitat i de productors del territori. També, com el suport de LEADER ha estat un impuls per a la creació de La Parra i com és un projecte que creix amb aquest recolzament.

La representació polonesa, amb l’equip de La Parra

A la tarda, els 55 membres es van desplaçar a l’antiga cooperativa de vinyataires de Montblanc, que actualment acull la botiga de productes KM0 de Fet a la Conca. Aquí, l’antic president de la cooperativa, en Joan Cartanyà, va explicar la seva experiència des de la perspectiva organitzativa i de funcionament d’una cooperativa de productors diversos, els quals han rebut el recolzament del projecte de cooperació Gustum.  Aquest espai, propietat de l’Ajuntament de Montblanc, va ser rehabilitat amb el suport del programa LEADER, per crear una botiga de productes locals que aprofités la inèrcia de visitants que s’origina a partir de l’Oficina de Turisme que hi ha al costat.

L’experiència de Fet a la Conca va despertar l’interès dels diferents representants polítics

Finalment, la visita va acabar amb un recorregut pel Monestir de Santa Maria de Poblet, referent històric de Catalunya i actiu turístic cabdal de la Conca de Barberà.

Imatge de grup durant la visita al Monestir de Santa Maria de Poblet

 

El projecte RBEI preveu continuar els seus intercanvis durant l’any 2023.

, , , , , , , , ,

C/ Daroca, 1 – Montblanc 43400 | Telèfon – 977 861338 | Fax – 977 862424 | Avís legal | Política de galetesPolítica de privadesa | Protecció de dades